dinsdag 17 juli 2018

Verbroedering der GewestenMet een flink aantal Rijders de LOLlige Grenzen opzoeken van het altijd Mooie Twente.

Oftewel hoe Rijders uit het Graafschap Zutphen en het Saksische Twente een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van het oude Hertogdom Gelre.

Het gehele gezelschap aan de koffie, thee of cola en de appeltaart.


Vanuit Warnsveld gingen we niet over de IJssel, maar over de Schipbeek. Zo kwamen wij in Overijssel.
Toch een beetje vreemd. Gelukkig had ik daarvoor wel de IJssel overgestoken om via Zutphen naar Warnsveld te rijden. Had ik toch nog een beetje het gevoel om in het gebied over de IJssel te zijn.

Daar is het toch anders. Nou bedoel ik niet direct over de IJssel, maar meer het gebied over de Schipbeek. Ze noemen het daar Twente. Waarom?

Bron Wikipedia:
In oude geschriften is Twente achtereenvolgens terug te vinden als Tuianti (797), Tueanti (799), Thuehenti (851), Tuente (11e eeuw) en ten slotte Twente of Twenthe. Voor de herkomst van deze naam zijn twee theorieën gangbaar. De eerste en oudste gaat terug tot de 16e eeuw toen men Twente identificeerde als het woongebied van de Germaanse stam de Tubanten die bekend was uit de Romeinse oudheid. De tweede theorie is gebaseerd op de gelijkenis tussen de namen Twente en Drenthe. Zoals de naam Drenthe is afgeleid van het telwoord drie, denkt men dat Twente is afgeleid van het woord twee. Vóór de elfde of twaalfde eeuw grensden de gouwen Drenthe en Twente nog aan elkaar.


Het lijkt bijna toeval dat de organisator van dit geheel dan Tonnie Tuinte heet. Een schrijfwijze die ze tot nu toe zijn vergeten toe te voegen aan deze pagina van Wikipedia, maar die duidelijk verwant is aan het gebied waar wij zouden gaan fietsen.

Zijn initialen TT maken echter duidelijk dat er, zoals te lezen is op de Wikipedia-pagina, wel degelijk ook een link is met het Drentse land.
Toch jammer dat we rijders uit dat gebied hebben moeten missen op deze dag. Dan zou het plaatje compleet zijn geweest.

De Strada gebroederlijk naast de DF 'Strada'
 
De bijna-naar-een-Quest-omgebouwde-Strada van Casper
 
Voordat er zoveel ophef was over een Gouden-QV bestond er al heel lang een Gouden Quest

Ons verblijf in het Twentse land was echter van zeer korte duur, voordat ik het in de gaten had reden we alweer door De Graafschap. Dit betreurde ik niet, want aan een langer verblijf in Twente zitten wel risico's verbonden. Ben je er te lang, dan kan het zomaar gebeuren dat je op een terras een Coooooolaaatje zit te bestellen.

Via een prachtige route, dankjewel Tonnie, reden we uiteindelijk het pittoreske Almen binnen.
Bij Landhotel De Hoofdige Boer was het zo aangenaam vertoeven dat Pieter Jan, Paul en ik besloten onze pauze nog iets te verlengen.

Ontmoeting met 'Elnuar' van het ligfietsers.nl-forum


De rest van het gezelschap ging wederom richting Twente en in een aantal blogs zijn hier mooie verhalen over te lezen: Roef, Paul, Casper en ChrisIk heb alleen nog maar mooie plaatjes ;-)

Links de fiets van Appelflappentocht-organisator Emil
 In de QV de organisator van deze tocht: Tonnie Tuinte
 


Afstand: ongeveer 80km


1 opmerking:

  1. Onze volgende tocht op 11 augustus a.s. gaat in z'n geheel door het schitterende Twentse land. Nu kijken of je ook dat aandurft .......

    BeantwoordenVerwijderen