zondag 13 oktober 2013

LOL + Nieuwe 'klerenhanger' + schoenendilemma

*Vorige week zondag 06/10 was het weer #LOL-time.

Wederom met 8 man en 1 dame gingen we op stap. 3 man op de open liggers (M5 HRC, Taifun en uiteraard mijn Roeifiets) en de rest in de 'kliko's'.
Net na het wegrijden glipte Marc zijn voorwiel weg op zo'n vervloekte rvs-plaat van 'een in de bodem gezakte paal'. Zelfs naar beneden zijn die dingen nog gevaarlijk.

Via Laag-Soeren gingen we naar Terlet. Blijft toch leuk om naar die zweefvliegtuigen te kijken.

Na de thee (in mijn geval) en de appeltaart zonder slagroom (in mijn geval) gingen we via een voor mij onbekende weg naar Schaarsbergen en daarna naar Hoenderloo.

Rijden in een groep blijft toch altijd weer lastiger dan menigeen denkt. Wel/niet wachten op de achterblijvers? Ook het fietsen in een regelmatig tempo is niet altijd even simpel. Gezien mijn fysieke (on)mogelijkheden ben ik zeer gebaat bij een voor mij zo gunstig mogelijk tempo en een zo gelijkmatig mogelijke rit. Fietsen in/met een groep is blijkbaar iets waar ik nog eens over moet gaan nadenken.
Door dit zo op te schrijven loop ik misschien wel de kans om hierop aangesproken te worden. Maar ja, als ik daar rekening mee moet gaan houden, dan kan ik beter met dit blog stoppen. Tenslotte vind ik het vooral mijn blog waar ik mijn ervaringen en bevindingen noteer.

Oké verder met de #LOL-tocht. Na Hoenderloo kwamen we bij het Kanaal van Apeldoorn naar Dieren een mevrouw in een Velayo tegen. Klik hier.
Ze kwam uit Duitsland en was op weg naar Dronten om haar man in zijn nieuwe Strada op de terugweg te begeleiden. 500km enkele reis. De Velayo had wel ondersteuning, maar zij vertelde dat ze die alleen in heuvel-/bergachtig gebied gebruikte. Mijn mede-LOL-rijders waren vooral verbaasd over het 'geringe' gewicht van deze enorme VM. 32kg inclusief verlichting en dat is toch nog net iets minder dan een gewone Quest.


De meeste mensen vinden dit een verschrikkelijk lelijke VM. Tja, ik niet. Ik vind het een heel mooi concept. Achterwielbesturing en voorwielaandrijving met een korte ketting. Zeer zichtbaar in het verkeer. Uiteraard heeft deze VM nadelen, maar dat geldt voor elke fiets. Voor ongeveer €6000,- heb je dan toch wel een hele bijzondere VM. Voor iemand die weinig op fietspaden hoeft te rijden en veel op gewone wegen tussen de (vracht)auto's kan dit een goede keus zijn.


**Woensdag 09/10 ging ik met de XS naar Dronten om een nieuwe klerenhanger te laten monteren.

Ik had tot nu toe nog geen lange rit met mijn nieuwe Bont schoenen gereden. Ik rijd er wel dagelijks mee naar mijn werk, maar dat is maximaal 20km per rit.
Op de Roeifiets zitten spd-pedalen en onder de Bont schoenen en in de XS zit het LOOK-systeem. Voor de zekerheid heb ik toch mijn gele Northwave schoenen en de spd-pedalen meegenomen. Je weet tenslotte maar nooit. Nou dat was dus wel een goede gedachte :(
Op de heenweg ben ik 2x gestopt om andere sokken aan te trekken om te testen of dat nog verschil zou uitmaken. Maar nee, ook dat hielp niet.
Wat is nou het probleem? Na ongeveer 10km (soms nog eerder) krijg ik tintelende tenen, daarna krijg ik slapende tenen en na verloop van tijd gaat gewoon mijn hele voet pijn doen. De Bont schoenen zijn keihard en blijkbaar is dat toch minder geschikt voor mijn voeten. Uiteraard heb ik het ook al uitgeprobeerd met van die speciale zooltjes die extra ondersteuning geven. Hielp ook niets. Ze gaan nog niet de verkoop in, maar mocht er iemand interesse hebben? Laat het maar weten. Het is maat 46 en de brede versie.

Bij Velomobiel.nl heeft Theo goed en vakkundig de klerenhanger vervangen. Had ik dat ook zelf kunnen doen? Nou, zulke lange armen heb ik dus echt niet. Hier en daar heb ik Theo dan ook geholpen en daardoor ging het redelijk eenvoudig. Maar ja, hij weet precies wat er moet gebeuren ;) en ik niet.

EXTRA: Volgens Theo gaat het goed met het ontwikkelen/maken van de nieuwe Strada DF en is er aan het eind van dit jaar al wel een fiets. Ja, ja Strada DF. 1x raden waar die naam vandaan komt....!

Na het eten, ging ik weer terug naar huis. Halverwege ging het helaas echt niet meer. Ik was al weer een paar keer gestopt en tijdens het rijden heb ik de schoenen regelmatig strakker of juist losser gedaan. Niets hielp. Na verloop van tijd begon ook mijn linkerhiel behoorlijk pijn te doen en deed elke draaibeweging pijn. Dat is tijdens het fietsen niet echt handig; dus hup de fiets op de kant om de spd-pedalen te bevestigen. Ook met de gele schoenen bleef mijn hiel nog pijn doen, maar nu was het tenminste dragelijk. Tijdens die 'reparatie' vroeg een bestuurder van een bromfiets, die daar door omstandigheden ook even moest stoppen, of hij het niet meer deed. Later besefte ik pas dat hij waarschijnlijk toch heeft gedacht dat er een motortje in zat. Op mijn reactie dat ik mijn pedaal aan het vastzetten was, gaf hij gas en scheurde weg.
De laatste 20km waren niet echt leuk meer en na 131km was ik weer thuis.


***Na deze tocht ben ik weer verder gegaan met mijn quest naar goede schoenen. Zo kwam ik ondertussen al de volgende schoenen tegen: Northwave Aerlite - Diadora Aerospeed 2 - RXI Time - LAKE - Mavic Avenge Maxi - Suplest - Fizik R3 - Carnac - Specialized.
Mocht iemand met één van deze merken/schoenen ervaring hebben, laat het mij dan alsjeblieft weten.

Komende week worden bij mij bezorgd de Diadora Aerospeed 2, de Lake TX 212 en de Suplest S1 Streetracing.

Bij Stappenbelt in Zwolle had ik de Fizik R3 achteruit laten zetten en daar ging ik zaterdagochtend naar toe om te passen. Helaas: te smal.
Ik heb nu besloten om nooit meer van mijn leven fietsschoenen op een Italiaanse leest te passen/kopen.

Ik had uiteraard gegoogeld op de naam Stappenbelt en gezien dat er in Apeldoorn ook 'een Stappenbelt' zit. Wel familie, maar blijkbaar geen zakelijke verbanden.
Deze Stappenbelt is een Specialized Concept Store. Apeldoorn ligt tussen Zwolle en mijn woonplaats in; dus ging ik daar op de terugweg even langs.
Aangezien de Specialized Raceschoenen ook nog op mijn lijstje stonden was ik wel benieuwd. Deze schoen stond vooral op mijn verlanglijstje, omdat ik deze naam heel vaak tegen ben gekomen op mijn zoektocht naar schoenen voor mensen met brede voeten. Op Fiets.nl is heel veel informatie te vinden van mensen die op zoek zijn naar schoenen voor brede voeten.

Om een lang verhaal kort te houden: ik ben daar bijna 2 uur geweest, heb 5 verschillende soorten schoenen aangehad en mocht toen van de eigenaar/Gert geen schoenen kopen???? WTF!!!
Hij vond dat ik er eerst goed over moest nadenken en hij deed mij het voorstel om vrijdagavond (koopavond) terug te komen om de schoenen nog een keer te passen. De reden die hij opgaf: aan het eind van de dag zijn je voeten het 'grootst' en meest 'opgezet'. Als de schoenen dan nog steeds goed zitten, dan 'mag' ik ze uiteraard wel kopen.
Over welke schoenen gaat het dan? Tja, uiteraard de duurste ;) Tijdens het passen wist ik niet welke schoenen goedkoop of duur waren. Ik heb bewust niet naar de prijskaartjes gekeken. Later heb ik de schoenen en de prijzen met elkaar vergeleken en heb ik dat opgeschreven. Uiteraard had ik al wel een vermoeden, want je kun toch echt wel zien en voelen of het een goedkope of een dure schoen is die je in je handen hebt.
De eigenaar begon keurig met 'een tussenmodel'. Zat niet lekker, maar ook niet verkeerd. Toen een iets goedkopere. Zat echt niet goed, te smal. Daarna pakte hij de S-Works. Ja, die zaten wel meteen goed. Oei, daar durfde ik eigenlijk niet meer op te hopen. Ook ben ik erg wantrouwig geworden t.a.v. schoenen die aangesloten zitten. Meestal gaat dat na verloop van tijd pijn doen. Deze zaten wel aangesloten, maar het voelde nergens vervelend en de schoenen zijn ongelooflijk soepel. Als je iets je tenen beweegt, dan zie je het leer(?) al meteen meebewegen. Toen de PRO-versie. Die zat wel goed, maar toch ook weer niet helemaal. Deze schoen is duidelijk van minder soepel materiaal gemaakt.
Na al dat passen ging ik toch maar eens naar de prijzen kijken en wat ik al verwacht had bleek ook waar te zijn. Ik zat gewoon met de allerduurste schoenen aan mijn voeten.

Ik werd in deze zaak op een zeer prettige en respectvolle manier geholpen. Er werd echt naar mij geluisterd, maar de man die mij hielp had ook duidelijk zelf een mening. Hij kwam heel professioneel op mij over en volgens mij heeft hij echt kennis van zaken. Bij een aantal schoenen vertelde hij na verloop van tijd hoe hij ze vond zitten en dat klopte telkens precies met hoe ik het voelde. Vaak zegt zo'n verkoper na 2 minuten al hoe geweldig de schoen zit, terwijl ik dan nog aan het voelen ben hoe ik ze eigenlijk zelf vind zitten.

De komende week ga ik de schoenen die bezorgd worden uiteraard passen en vrijdag ga ik nogmaals de S-Works passen. Ik ben benieuwd welke het gaan worden. Ik heb echter wel besloten om niet meer naar de prijs te kijken, want het heeft ondertussen toch al een klein kapitaal gekost. Ondanks het feit dat ik tot nu toe telkens schoenen in de aanbieding of voor een speciale prijs heb kunnen kopen.

Nog één aandachtspuntje: De Specialized schoenen hebben ook nog het voordeel dat ze beschikbaar zijn met een inlegzool, waarover zeer lovend wordt geschreven/gesproken.


Wordt vervolgd.......!

NB:
Vergeet ik door alles ook nog het volgende te melden: Ik wilde de plaatjes onder mijn gele Northwaves iets verzetten, draai ik één van de boutjes lam in dat plaatje met die vier gaatjes met schroefdraad :(
Nou ja, ik verschuif dat plaatje met die 4 gaatjes en gebruik gewoon de 2 andere gaatjes. Prima, ging allemaal goed. Totdat ik de schoen aantrok.........opeens zit er een bult in mijn schoen. Niet op de plek van de schoenplaatjes, maar net iets ervoor. Hoe kan dat nou weer?????????
Voor het roeien waren deze schoenen nog wel geschikt. Moet ik dan daar ook nog weer andere schoenen voor gaan zoeken? Gelukkig wordt het nu weer koud en regenachtig. Kan ik tenminste mijn winterschoenen weer aandoen :)

8 opmerkingen:

 1. Tja, hebt dus blijkbaar wel erg gevoelige voeten! Wel het verstandigste om niet meer naar prijzen te kijken, pijnlijke voeten is gewoon zeer irritant en leid af van het leuke waar je mee bezig bent: Fietsen!
  Dus inderdaad: je goed laten adviseren, de man bij Stappenbelt klinkt professioneel, dat zal waarschijnlijk het beste resultaat geven.
  Succes met je schoenenquest!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben gewoon helemaal zo'n gevoelig typje ;)

   Pijnlijke voeten is inderdaad zeer irritant. Ik begin ook wel een beetje wanhopig te worden.

   Meestal ben ik nogal argwanend bij 'verkooppraatjes', maar dit klonk gewoon niet als een verkooppraatje. Ik had echt het gevoel dat ik goed werd geïnformeerd. Helaas is dit toch wel redelijk zeldzaam aan het worden, zodat ik het bijna niet durf te hopen.
   De meeste schoenenverkopers die ik tegenkom hebben helaas weinig verstand van hun product. De standaard reactie die ik meestal krijg als ik zeg dat de schoen te smal is: Oh, maar schoenen moet je ook eerst inlopen en dan gaan ze vanzelf naar je voeten staan. Dat is ook wel zo, maar in mijn geval is dat pas het geval als de schoenen ongeveer versleten zijn en ik heb dan dus al 2 of 3 jaar met pijn rondgelopen. Fijn advies :(
   Een goede schoen zit gewoon goed en natuurlijk moet je een schoen wel iets inlopen, maar in principe moet het geen pijn doen als je de schoen draagt.

   Verwijderen
 2. Beste Wim,
  "Wel/niet wachten op de achterblijvers?" kan toch geen issue zijn voor een ligfietsgezelschap?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt.
   Ik ben echter een voorstander van het principe dat niemand de fietser achter zich 'uit de spiegels' mag kwijtraken. Mocht er dan echt iets aan de hand zijn, dan staat na verloop van tijd de groep vanzelf stil.

   Verwijderen
 3. Het tintelende tenen probleem heb ik ook. Gelukkig bij mij nooit zo erg dat het pijnlijk wordt, maar vervelend is het wel. Ik heb ook al diverse schoenen (shimano's, bontrager, sidi's) gehad, maar dat lost het voor mij niet op. Ook diverse kliksystemen (spd, speedplay frogs, time xpresso), maar dat maakt ook geen verschil. Het doet zich ook voor op zowel Optima Stinger, M5 LR als in de Quest. Het enige wat bij mij tot op heden werkt om het wat te verzachten is dunne sokken dragen, de schoenen niet te strak en regelmatig tijdens het fietsen de tenen samenkrommen (alsof je een vuist maakt, maar dan met je voet).
  De eerste 2 (dunne sokken en schoenen los) doen wellicht vermoeden dat mijn schoenen te klein of te smal zijn, maar ik heb vrij smalle voeten en heb van alles geprobeerd met grotere en bredere schoenen, het werkt voor mij niet. Nu fiets ik gewoon op wat ik het fijnst vind zitten (voor mij is dat Sidi Laser met Time Xpresso) en het tintelen probeer ik te negeren.
  Overigens als ik een van mijn schoenen waar ik op een ligger tintelende tenen in krijg aantrek met mountainbiken, dan heb ik er geen last van. Ik houd het er daarom maar op dat de schoenen en/of de pedalen niet het probleem zijn, maar dat het op de een of andere manier door de liggende houding wordt veroorzaakt.
  In ieder geval succes met je zoektocht naar schoenen waar je pijnloos mee kunt rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Of het iets met ligfietsen te maken heeft, weet ik niet. Ik heb alleen maar ligfietsen en ik heb ook nog nooit op een gewone fiets met 'inklikpedalen' gefietst. Wat ik wel weet is dat ik op de Roeifiets bijna nergens last van heb. Wat dat betreft ligt het volgens mij ook aan het (lig)fietsen.
  Dunne sokken, iets dikkere sokken, hele dikke sokken, enz enz. Dat heb ik echt allemaal al geprobeerd.
  Mijn hoop is nu echt een beetje gevestigd op die Specialized zooltjes en hun verhaal over de verschillende dikte van de zool van de schoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wim,

  wat bedoelde je met de Strada DF? Een nieuwe versie van de Strada? En wat betekent dan de DF? Ik ken alleen de uitdrukking DF in het Engels als een term voor wat men hier Bukker noemt.
  Overigens herken ik in jouw beschrijving van de eigenaar van de Apeldoornse Stappenbelt ook zijn broer Erwin uit Zwolle. Ook iemand met kennis van zaken, professioneel optredend en een goed oog voor de juiste houding en afmetingen van je fiets. En ook met een eigen mening die hij durft uit te spreken zonder de klant daarmee te negeren.
  Succes met je schoenenjacht!

  Jaap

  BeantwoordenVerwijderen
 6. DF = Daniel Fenn. De bouwer van de Evo-K die nu bij Velomobiel.nl een nieuwe Strada aan het ontwikkelen is. De nieuwe Strada wordt een soort kruising tussen de oude Strada en de Evo-K. Net zo snel als de Evo-K en net zo praktisch als de Strada volgens Theo.

  Soms lijken broers inderdaad heel veel op elkaar.

  De schoenenjacht gaat inderdaad nog even door.

  BeantwoordenVerwijderen