zaterdag 5 oktober 2013

De volgende 'kelere-hanger' is kapot :( + asociale weggebruikers + grappig brommertje

Tja, zelfs de XS blijft niet gevrijwaard van 'kleren-hanger-perikelen' :(

In de nieuwe Ligfiets& zag ik op bladzijde 26 een foto van een afgebroken klerenhanger in een XS en opeens gingen er 'een belletje branden en een lampje rinkelen'.

De laatste tijd hoorde ik soms een vreemd geluidje vlak achter mijn hoofd. Ik had de klerenhanger uiteraard al eens bekeken, maar altijd op de voor mij bekende 'breukplek'. Bij de XS is die al verstevigd en daar zag ik dus ook geen bijzonderheden. Je moet echt helemaal op de kop hangen om de breuk, die er nu zit, goed te zien. Op die plek heb ik ook nog een neksteuntje van Ventisit zitten; dus echt goed zichtbaar is het niet.Op de bovenste foto heb ik het afgebroken gedeelte naar links geduwd en op de tweede foto naar rechts.

Aanstaande woensdag gaat Velomobiel.nl de boel weer in orde maken. Als het weer zo blijft, dan wordt het een heerlijk tochtje.


Dan nog iets heel anders:
Afgelopen week was het wel raak met asociale verkeersdeelnemers.
Ik rijd in de buurt van ons huis altijd een klein stukje (200m) op de provinciale weg om linksaf te slaan. Vanaf het fietspad heb ik daar heel slecht zicht en met de XS sta ik dan op een heel schuin stuk wegdek. Dat maakt het veilig oversteken niet eenvoudig. Nu blijkt echter dat mijn manier van oversteken toch ook niet zo veilig is als dat ik dacht.
In mijn spiegels zie ik in de verte een auto aankomen en ik geef richting aan naar links. Op dat moment ga ik ook voorgesorteerd 'tegen de middenlijn aan' fietsen. Er komt wel tegemoetkomend verkeer aan, maar daar kan ik nog zeer ruim voor langs. Net voordat ik naar links stuur, zie ik opeens in de spiegel en ook al direct naast mij die achteropkomende auto.
Die idioot haalt dus een voorgesorteerde fietser op een kruispunt in die keurig richting aangeeft. Ik wacht op de klap met de tegemoetkomende auto, maar het gaat dus echt net goed. Waarschijnlijk was die al gewaarschuwd, want de automobilist die deze stunt uithaalde vond het ook nog nodig om tijdens die manoeuvre de claxon vol in te drukken en naar mij kijkend zijn middelvinger op te steken. Echt te bizar voor woorden.
Oh ja, voor de volledigheid: rechts van mij was voldoende ruimte voor een vrachtwagen met oplegger.
Twee dagen later rijd ik in Zutphen richting een gelijkwaardig kruispunt. Ook nu fiets ik weer voorgesorteerd en met de richtingaanwijzer aan om linksaf te slaan. Ook deze automobilist haalt mij vlak voor de kruising aan de linkerkant in, rijdt met gillende banden door de binnenbocht en slaat linksaf. Als daar toch iemand had gereden, dan was er echt een vreselijk ongeluk gebeurd. Ook deze automobilist houdt de claxon ingedrukt. Hij vervolgt zijn weg met waanzinnige snelheid, knalt over een drempel en gaat bij het volgende kruispunt met gierende banden door oranje. Complete waanzin. Dit alles gebeurt in een woonwijk waar veel schoolgaande kinderen wonen en fietsen.


Gelukkig gebeuren er ook veel leuke dingen en kom ik ook vreselijk veel sociale mensen tegen en achterop.
Scholieren die hun uiterste best doen om ze snel mogelijk aan de kant te gaan als ik er 's ochtends of 's middags met de XS langs wil.
Heerlijke tochtjes met de Roeifiets waarbij ik veel vriendelijke mensen tegen kom die ook allemaal keurig aan de kant gaan en vaak ook nog vriendelijk goedendag zeggen of hun hand opsteken.

Vorige week was ik even in Deventer en toen zag ik dit voor mij onbekende voertuig staan. Eerst hoopte ik nog dat het een fiets zou zijn, maar nee......dat zou natuurlijk ook te mooi zijn geweest.
Ik houd helemaal niet van bromfietsen, maar deze vind ik dan toch wel weer grappig.
Even googelen: http://www.triggers.nl/#seethecar

Allergrootste nadeel van deze Trigger: 
Het ding heeft geen trappers en het is geen fiets ;)

8 opmerkingen:

 1. Ik denk nog steeds dat het hinderlijke gekraak bij sterk aanzetten ook zoiets kan zijn omdat het achter/onder mijn stoeltje vandaan lijkt te komen ( die goed vastzit, intact is en waar niets tegenaan komt ) maar ik kan niet vinden waar......alhoewel het er op lijkt dat het de lagers van de trapas zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een puntje om een versterking aan te brengen? Of is het exemplarisch? Als dit dezelfde breuk is als bij de XS die in het blad stond hebben we weer iets om te controleren. Geef ze de groeten in Dronten, en een plezierige tocht gewenst!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is precies dezelfde breuk op precies dezelfde plek. Volgens Theo is dit de plek waar je bovenop gaat zitten, tijdens het instappen. Daar kon die dus niet tegen :(

   Verwijderen
 3. I read your blog and rushed out to the shop. It is after 10 pm here. I put on all the lights and checked my XS. No sign of cracks or breaks. I'll have to keep a closer eye on the hanger now. Thanks for the photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voorsorteren is iets wat veel mensen niet meer kennen tegenwoordig, laat staan dat je een voorgesorteerde weggebruiker niet links mag inhalen.
  Mij is het ook al eens overkomen en inderdaad nog toeteren ook omdat ik zo asociaal bezig zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook hier de klerehanger gecheckt, mede naar aanleiding van gerammel. Ook ik moet eraan geloven: https://plus.google.com/100289898455210820823/posts/WVHjMnXKyPg

  Ik kan er dus wel mee doorfietsen als ik het een beetje rustig aan doe begrijp ik?

  Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wim, ik vermoed dat die richtingaanwijzer niet goed zichtbaar is. In het donker prima, maar overdag moet je wel erg oplettend zijn. dat wil natuur lijk niet zeggen dat het rijgedrag van de automobilisten is goed te praten, zeker niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat van die inhalende automobilisten had ik afgelopen weekend ook. Twee keer. Daarbij heb ik zelfs mijn hand uitgestoken om linksaf te slaan. Het is dat ik zelf ook goed oplet en mijn ruimte opeis anders hadden we problemen (nou ja, ik dan voornamelijk).

  PS. De foto uit Ligfiets& was van mijn fiets. En hij was op twee plekken gebroken (ook aan de rechterkant).

  BeantwoordenVerwijderen