maandag 30 december 2013

De LOLiebollentocht van 2013

Gisteren was het dan eindelijk zover. De eerste LOLiebollentocht zou gereden gaan worden.
In mijn vorige bericht al gedoopt tot 'De Tocht der Tochten'.

In de LOL-Whatsapp-groep deed Arjen een oproep en iedereen was direct enthousiast.
Met 13 aanmeldingen op ligfiets.net was dit sowieso al een succesvol initiatief te noemen.

Kwam ook iedereen opdagen?

De aanmelding van Dirk uit Kampen was echt een leuke verrassing. Hij was keurig op tijd.

Dan had ook Theo van vm.nl zich aangemeld. Na een half uurtje wachten zijn we toch maar zonder hem vertrokken. Ik heb hem gisteren toch nog even een mailtje gestuurd en wat bleek.......hij had zich, zoals een aantal van de LOL-groep al verwacht hadden, bij de verkeerde tocht aangemeld :( 
Om het goed te maken stel ik voor dat hij toch nog een keer een LOL-tocht gaat rijden ;)

Wie waren er dan wel:
Dirk uit Kampen dus en Arjen, Marc, Casper, Nico, Pieter Jan, Lorenz, Edwin, Paul, Gerrit, Jan, Hendrie en ik.

Wat waren er dan wel:
7 Questen, 2 Strada's, 2 XS-en en 2 Fujins.  


Ed kwam mij zondagochtend keurig op tijd om 9:00 uur ophalen. Daardoor waren wij ook op tijd bij Het Volkshuis in Zutphen. Een aantal VM-en stonden al geparkeerd en de berijders zaten binnen al aan de koffie.
Al snel druppelde iedereen binnen en na het al eerder genoemde half uurtje wachten gingen we op pad.

Marc had de route gemaakt; dus dat zat wel goed. Mooi, gevarieerd en regelmatig zeer verrassend. Nogmaals bedankt daarvoor. Als voorrijder is hij ook echt onovertroffen. Het lijkt net alsof hij een soort van 'cruise control' in z'n fiets heeft zitten ;) 


De route: Zutphen - Eibergen - stukje Duitsland - Groenlo - Vorden - Zutphen

Tot nu toe had ik nog geen tocht boven de 60km gereden met mijn huidige schoenen. Helaas is het geen succesverhaal geworden. De laatste 30km waren niet leuk meer. Mijn knieën waren niet erg blij en mijn achillespezen doen zelfs nu nog behoorlijk pijn. Mijn quest naar schoenen gaat verder :( 
Het wordt een leuke investering ondertussen. Maar ja, met zere voeten fietsen is ook geen pretje. 

Halverwege de tocht hebben we nog een heerlijk kopje koffie gedronken en in mijn geval een apfelstrudel gegeten. Ik vond het, in tegenstelling tot een aantal anderen, geen 8 waard. Meer een 6,5. Dit gezellige oponthoud vond NIET (dankjewel Paul en Casper) plaats bij Ludwig in Zwillbrock, maar bij de buren er tegenover.


Routegegevens:  

Afstand: 115 km
Av: 23.7 km/u
Max: 40.5 km/u
Tijd actief: 04:49 uur 
Totale stijging: 730 m
Totale daling: 788 m
Calorieën: 1919 KCal 

7 opmerkingen:

 1. Wim,

  Een fijne tocht... Ik vond de afstand prima zo, wat mij betreft kunnen we met LOL wel eens vaker wat verder fietsen. Overigens zaten we niet bij Ludwig maar er tegenover (als ik het goed gezien heb)...

  groet,
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In principe rijd ik de LOL-tochten met de Roeifiets en dan ligt de kruissnelheid toch net iets lager ;) Langere tochten duren dan ook automatisch langer en dat is niet wat iedereen op de zondag wil. Tot nu toe rijden we eigenlijk altijd tochten tussen de 60 en de 80km met een enkele keer een uitschieter naar boven en heel soms naar beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi beschreven Wim. Lastig voor je om pijn in je voeten te krijgen. Is het in dit geval niet een kwestie van gewenning, vooral omdat je nu voor het eerst een langere afstand heb gefietst.
  Ik heb sinds een maand nu de Northwave arctic. Volgens mij heb jij die ook gehad. Ik vind ze heerlijk warm, maar de wreef van mijn linkervoet gaat zeer doen. Geen hoge schoenen gewend. Hoop dat het over gaat.
  Fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewenning.....ja, dat zal zeker een rol spelen. Ik ga nou ook niet meteen weer andere schoenen kopen. Ik ga vooral verder met mijn zoektocht.

   Ik heb er nog eens over nagedacht en de zere knieën komen waarschijnlijk door de langere afstand. Die doen nu ook geen pijn meer. Wel een vermoeid gevoel, maar dat mag ook.

   Ik heb echter nog wel last van mijn achillespezen en ik vermoed nu dat dit komt, omdat ik mijn schoenen altijd erg los heb zitten. Met roeien maakt dat niets uit, maar bij het fietsen gaan/wrijven dan je voeten constant heen en weer. Wrijving is warmte en dat zou de 'gloeiende' voeten kunnen verklaren.

   Ook komt mijn hak telkens een ietsiepietsie omhoog in de schoen en dat zou de pijn aan de achillespezen kunnen verklaren.

   Ik ga nu eerst weer eens een tijdje fietsen met de schoenen iets strakker.

   Ik blijf gewoon zoeken :)

   De Northwave Artic heb ik nog steeds. Daar fiets ik 's winters mee op de Roeifiets. Die bevallen mij nog steeds erg goed.

   In de XS kan ik die nu niet aan, omdat ik daar LOOK-pedalen in heb zitten. Met die schoenen heb ik met het fietsen trouwens ook weer last van mijn aloude probleem: pijn aan mijn linker kleine teen, vanwege mijn extreem brede voeten.

   Pluspunt van de Specialized is sowieso dat ik dus geen last meer heb van mijn kleine teen :) Wel positief blijven denken hè.

   Verwijderen
 4. Haha, ja 'cruise control'. Als voorrijder hoefde ik alleen op de route en de snelheid te letten - niet te snel, niet te langzaam. Met Lorenz had ik afgesproken dat hij zou achterrijden en me zou bellen zodra er gestopt moest worden, dus hoefde ik minder in de spiegels te kijken. Met 10+ rijders is de achterste namelijk nauwelijks meer te zien. Bij kruispunten soms even extra wachten of langzamer rijden om de keten bijeen te houden. Simpele regeltjes die het voor de rest prettiger maken, zo blijkt. Op langere stukken vind ik het prettig een zo constant mogelijk vermogen te leveren, daardoor raak ik vanzelf in een aangename 'flow' :)

  Vanwege eveneens brede voeten rijd ik - ook in de winter - met SPD-sandalen, en door de met Lycra afgeplakte voetgaten houd ik de voeten nog voldoende warm. Toegegeven, het ziet er niet uit, maar in de vm merkt niemand dat ;)

  Mooie foto's Wim, bedankt voor je verslag en de deelname!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wim, buiten het fijne verslag weer met mooie foto's toch even een schoenenreactie: maak je schoenen niet te strak vast, zorg voor voldoende bewegingsruimte. dat scheelt echt veel. Ik heb heel wat schoenen versleten op verschillende fietsen. En, zoals Marc al schrijft, SPD pedalen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Casper,

   Dankjewel voor je reactie.

   Voor wat betreft je tip: ik heb alles al geprobeerd: strak, niet zo strak, los, niet zo los.......en alles wat er tussen in zit :(

   Marc bedoelde geen spd-pedalen, maar spd-sandalen :)

   Ik heb altijd met spd-pedalen gereden; dus daar ligt het ook niet aan. Juist vanwege mijn klachten heb ik op advies van verschillende mensen gekozen voor het LOOK-systeem. Dat betekent dat je dan ook raceschoenen moet kopen en geen MTB, want onder de MTB-schoenen past weer geen LOOK-systeem. Look-pedalen hebben een groter draagvlak van kunststof, dit zou moeten bijdragen aan mijn koude voeten probleem.......helaas, het helpt nog niet. Het groter draagvlak zou het probleem van de 'gloeiende' voorvoeten moeten verhelpen......helaas, nog niet gelukt.

   Het is dus best wel een redelijk probleem en tot nu toe heeft zich de oplossing nog niet laten zien.

   Ik heb echter al wel werk gemaakt van Marks tip ten aanzien van de SPD-sandalen. Daar heb ik vanmiddag een stukje mee gefietst en ik ben er nog niet negatief over.........

   Verwijderen