vrijdag 3 februari 2012

Toch nog sneeuw en herwonnen elasticiteit...?

Om 11 uur vanochtend was ik helemaal klaar om een lange tocht te gaan rijden.

Een extra Craft shirt onder mijn Devold thermoshirt moest voldoende zijn om warm te blijven. Ook nog een Thermobroek van Odlo onder mijn lange fietsbroek en een lange mouwen fietsshirt onder mijn softshell jasje. Het warm blijven is trouwens redelijk goed gelukt.

Iets dikkere sokken in de winterschoenen om de voeten warm te houden. Dat is helaas niet gelukt. Toch andere sokken proberen.....;)

Op mijn hoofd heb ik een Buff en mijn SealSkinz Beanie in de fluorescerende kleur geel. Dit was echt heel erg lekker warm. Mijn hoofd heeft het dus niet koud gehad......;)

De Devold Merinowol wanten draag ik onder mijn Overwanten. Toch blijkt dit ook niet voldoende te zijn. Echt koude handen is het gevolg.

Hier sneeuwde het nog niet zo hard.   
Na 15km heerlijk Roetsen, het in een goed ritme komen gaat echt steeds sneller......;)....., schakel ik mis en ligt mijn dyneema aandrijfkabel en het retourelastiek eraf. Waarschijnlijk is het misschakelen mede veroorzaakt door de kou. Het "blokkeer-palletje" ging niet echt lekker vlot weer terug.

Ja, daar sta je dan...........en toen begon het ook nog echt te sneeuwen. Ik weet wel hoe die kabels er weer op moeten, maar met zulke koude vingers.......niet echt lekker dus.

Ik heb al eerder geschreven dat er in het retourelastiek niet echt veel rek meer zit, toch lukt het om de "boel weer aan de praat te krijgen".


De voorgenomen lange tocht gaat niet door. Het sneeuwt nu echt door. Na 15km iets minder heerlijk Roetsen ben ik weer thuis. Veel witter en nog veel kouder. Nou ja, de handen dan vooral en de voeten ook wel een beetje. Het hoofd is echt nog steeds heerlijk warm......;)

Na een paar uur, als de fiets weer is "schoon gesmolten", ga ik toch het elastiek maar vervangen door een nieuw exemplaar. Dit is echt een veel simpeler klusje, dan ik verwacht had......;).....ook wel eens leuk.

Vreemd genoeg blijkt na verloop van tijd het oude elastiek miraculeus genoeg zijn/haar oude elasticiteit weer enigszins terug gevonden te hebben........geen idee hoe dat nou kan. De rek was er toch echt uit. Zou dat dan toch ook nog met de temperatuur te maken kunnen hebben.........?

5 opmerkingen:

 1. weinig sneeuw bij jullie, of was dit smorgens vroeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was 's ochtends. Nu ligt er inderdaad veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tuurlijk heeft dat met de temperatuur te maken; Daarom zagen ze steeds zo door over "Winterbanden"!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 4 januari was de rek van het elastiek er ook al uit.....toen was het nog niet koud.....;)

  Misschien heb ik het elastiek wel gewoon te strak op de Revolver gedraaid.

  Het heeft ongeveer een uurtje bij mij in de keuken gelegen en toen was de elasticiteit dus weer terug, terwijl het daarvoor dus echt gewoon een lang stuk "touw" was met nauwelijks rek.

  Echt begrijpen doe ik het nog niet. Maar een keer een mailtje naar Derk sturen, misschien dat hij opheldering kan verschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de kou kan het retourelastiek z'n rek verliezen. Heb ik vorige winter meerdere keren gehad. Dit jaar nog niet. Terwijl het met een dikke min 8 toch best fris was. M'n achterremkabel en versnellingskabel waren in no-time bevroren.

  BeantwoordenVerwijderen