zondag 20 mei 2012

Wel of niet de steilste route?

Vandaag heb ik een klein rondje met de Handbike gemaakt. Echt klein: ongeveer 10km.

Gisteren waren de weerberichten voor vandaag erg slecht. Ik kijk altijd via Buienradar en dan zoek ik onze woonplaats op. Als ik aandelen van Buienradar had, dan verkocht ik ze nu.......oh, oh, wat zaten ze er gisteren naast. Volgens Buienradar zou het vandaag flink regenen in deze regio. We hebben echter geen regen en alleen maar stralend weer gehad.

Vanwege die slechte berichten heb ik dus gisteren al een flinke tocht met de Roeifiets gemaakt. De wind kwam uit het zuidwesten.....richting de Posbank dan maar.

De pijn in de rug is helaas nog steeds niet weg. Gewoon een beetje rustig aandoen is dus het devies.

Voordat ik in Rheden ben heb ik in de buurt van Ellecom nog een mooie Rode Beuk op de foto gezet.
Altijd weer schitterend. Ik ben dit keer doorgereden naar Rheden en ben toen via de Schietbergseweg naar het Paviljoen geroetst. Nou ben ik toch benieuwd of er echte kenners van dit gebied zijn, die mij uitsluitsel kunnen geven of dit nu de steilste route naar de Posbank is. Ik vond het laatste stuk in ieder geval wel redelijk steil...:)


Het is niet te zien op deze foto, maar het stukje weg dat hier te zien is, is dus echt behoorlijk steil.

Vanaf de Posbank weer heerlijk naar huis geroetst. Vlak voor Laag-Soeren heb ik nog mijn snelheidsrecord "de bult af met de wind in de rug en de zon in de spaken" verbeterd: 63km/u. Na 52km was ik thuis met een gemiddelde van 23.7km/u.

NB:
Ik zie steeds vaker blogberichten met gemiddelde snelheden van een bepaald punt van de route tot een volgend punt. Dit is echter geen gemiddelde snelheid, dit wordt kruissnelheid genoemd. De kruissnelheid ligt bijna altijd veel hoger, dan het gemiddelde. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig stukken in mijn tocht waar ik met een kruissnelheid van ruim 35km/u roets. Dit ga ik echter nooit als mijn gemiddelde halen.

7 opmerkingen:

 1. Same with me ..... had vandaag een fraaie route gepland door de Belter Wiede, maar ingekort vanwege naderend slecht weer tot "slechts zo'n 50 km...... rest van de middag stralend weer ..... wel een beetje balen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wim,

  Volgens http://heuvelsfietsen.nl/Veluwezoom.php heeft de Schietbergseweg een helling max. van 8.7% en dat is inderdaad de steilste. Toch is deze als totale klim niet de zwaarste volgens de afgebeelde tabel, want dat is de Zijpenberg-zuid.

  Wat betreft het begrip kruissnelheid, dit lijkt me een anglicisme (cruising speed) dat inderdaad verwarring kan veroorzaken. Liever zou ik spreken van vrije snelheid, het is namelijk de snelheid die je op een vrij stuk, zonder belemmeringen dus zonder nadelen, rijdt.

  Groet,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar de mooiste vind ik die vanuit Roosendaal, afwisselend en voor Nederlandse begrippen lang. En die vanuit Rheden is ook mooi, die komt halverwege op de weg vanuit De Steeg uit.

  En die snelheden, laat die snelle jonges net als Beekie maar eens een screenshot maken van hun garmin, o.i.d. als bewijs, want ik denk dat Wim wel een punt heeft met de verwarring tussen gemiddeld en kruis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marc:
  Leuke link, dankjewel. Kende ik nog niet. Ik fiets eigenlijk altijd naar het Paviljoen, volgens mij staat daar de echte Posbank.
  Ik heb tonutoe Route 4, 5 en 10 gereden.
  Route 10 (Schaapsallee)en route 5 (Hullekesberg) worden dan dus wel een stuk langer. Ik wist niet dat er meerdere "toppen" waren.

  @Casper:
  Ik maak me niet meer druk over die snelheden. Ik zet altijd (een beetje demonstratief) mijn "lage" gemiddelde snelheid bij mijn blogberichten.

  Ik vind hard rijden leuk, maar dan alleen op plekken waar het ook echt kan.
  De laatste tijd zijn er heel wat gecrashte VM's en als ik soms van die filmpjes zie, dan houd ik echt mijn hart vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens www.hardfietsen.nl is de Schietbergseweg aan het eind 11%. Deze website bevat van vrijwel alle Nederlandse cols (en ook veel buitenlandse overigens) heel veel interessante informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelfs als ik stevig mijn best doe kom ik zelden boven de 30 km/u gemiddeld. Dan rij ik (in de polder) ver boven de 40 km/uur soms rond de 50 km/uur.
  Dan ga ik er echt voor zitten en meet ik de afstand van begin tot het eind, gedeeld door de tijd die ik er over doe.
  Ik strooi dan ook een flink korreltje zout over die opgegeven snelheiden. Ik zie het meer als aangeven dat het voor het gevoel hard ging dan een accurate meting.
  Slechts tijdritten van Nijeveen halen de meeste 45-50 km/uur gemiddeld. Bij de Tijdrit van Texel gaan vele over de 50 km/u gem. Alleen toppers gaan over de 60 km/u gemiddeld. Alles met tip-top geprepareerde fietsen en onder optimale omstandigheden.

  Op mijn ritjes Nijkerk-Huizen en met brevetten rijden heb ik wel ontdekt dat snelheid er niet toe doet op lange afstanden. Konstant rijden is beter. Je kruissnelheid net boven je gemiddelde snelheid houden rijdt bijna net zo snel als een razende Roeland over de drukke wegen jakkeren. Ik fiets dan ook kruissnelheid 28-35 km/u met een gemiddelde van.....25 km/uur! Dat is makkelijk rekenen. 100 km=4 uur 200 km=8 uur (vaak minder) Kan ik bovendien dagen lang volhouden.

  Al die ongevallen maak ik me ook steeds meer zorgen over. Meer een kwestie van opletten en anticiperen dan hoge snelheid denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik versta onder kruissnelheid de de natuurlijke snelheid die je zult gaan rijden op een weg zonder hindernissen. Voor mij in de Strada is dat tot nu toe 27-33 km/u afhankelijk van windrichting en sterkte.

  Gemiddelde snelheid is afhankelijk van de route. Zijn er veel bochten, een smal pad of kruispunten of is het rechte weg. Voor mij is gemiddelde snelheid typisch 25 km/u.

  Als ik wil sporten met de Strada zie ik wel snelheden van 45-52 km/u, waarvan ik 45 km/u meer dan een half uur kan aanhouden op dit moment. Maar daarvoor moet ik zo hard werken, dat het niet kan worden aangemerkt als kruissnelheid. De gemiddelde snelheid gaat dan wel wat omhoog : 30 km/u over de hele route.

  BeantwoordenVerwijderen