vrijdag 8 februari 2013

2/2: >40km met de Roets - 3/2: >80km met de XS

"En nu ga je de Roeifiets zeker verkopen?", werd er zondag aan mij gevraagd, tijdens de #LOL-toertocht.
Ik viel bijna "uit de XS". "Natuurlijk niet", was mijn reactie, "ik heb gisteren nog ruim 40km geroetst". Toen viel de vragensteller bijna uit zijn Q.

Rijden met de XS is geweldig, maar roetsen is zoveel meer dan fietsen. Gewoon fietsen is dan toch echt een beetje saai, vind ik.


Zaterdag 2/2 heb ik dus een mooi rondje geroetst via Apeldoorn - Teuge - Deventer. Vanwege het "slechte weer" lukt het toch niet om elke week 2x een tocht te maken. Het blijft een beetje hangen op 1x per week :(

Het viel mij zeker niet tegen. Het lijkt wel of ik door het fietsen met de XS al een beetje sterker in de benen ben geworden. Je "pakt" dan toch net een iets andere spiergroep. Bij het roetsen komt volgens mij veel kracht vanuit de hamstrings. Bij het fietsen heb ik het gevoel dat ik meer de bovenbeenspieren en de kuiten gebruik. Ik heb geen idee of dit ook echt klopt. Zo voelt het. Sinds ik roets zijn de spieren aan de achterkant van mijn bovenbenen veel meer ontwikkeld. De hamstring dus, dacht ik.

Bij de molen in Deventer even gestopt. Waarom 2 dezelfde foto's? Om te laten zien dat de wieken draaiden.
Zondag 3/2 was er weer een #LOL-toertocht gepland. Mijn tweede met de XS
Tot kort voor de tocht stonden er maar 4 mannen aangemeld: 
Casper, Marc, Nico en ik. 
Ook leuk, dacht ik. Gaan we een keer "ouderwets" met z'n viertjes op pad. 
Maar toen kwamen de aanmeldingen binnenstromen, tot de teller op 9 bleef hangen. 
Ook leuk, dacht ik.

Ik ging op tijd thuis weg, toch echt wel een beetje vanwege de constante dreiging van een lekke Durano.

Bij de brug in Zutphen kwam ik al één van de "grote onbekenden" tegen.  Deze ontmoeting was tekenend voor het volgende kwartier. Het was Bas uit Veenendaal. Toen we samen de Markt opreden, kwam daar van links (zonder op of om te kijken) Arjen aanrijden. Terwijl wij met z'n drieën naar Het Volkshuis reden, kwamen uit alle hoeken en gaten Questen aanrijden. Dit hadden we echt niet beter in scene kunnen zetten. De mensen die op de Markt liepen keken hun ogen uit en bleven maar heen en weer kijken om te zien waar we allemaal vandaan kwamen. Uiteindelijk stopte de teller bij 13 Questen. 11 Grote en 2 XS-en.

Uiteraard waren de 4 al eerder genoemde mannen aanwezig: Casper, Marc, Nico en ik. Wie waren er nog meer: Bas en Arjen dus. Pieter-Jan, Lorenz, Hendri, Rudi, WimR en 2 rijders van de Ligfietsclub uit Arnhem: Christian en ? (Ik heb de rijderslijst van VM.nl gecheckt. Volgens mij was het Herman. Hij heeft namelijk nog steeds een 3x20" Q en hij heeft al 2x een 26" Q verkocht. Ja, hij moet het zijn.). Christian had zich aangemeld, daarom weet ik zijn naam sowieso :)

In Het Volkshuis hebben we een lekker kopje koffie/thee gedronken en daarna gingen we op pad. Eerst moesten er nog foto's gemaakt worden, maar toen gingen we toch echt op pad. Ik had nog nooit iemand in een XS zien fietsen; dus ik vond het erg leuk om nu eens een rijdende XS met een Q te kunnen vergelijken. Iedereen zegt het al en het klopt: de XS is echt mooier :)

In een heerlijk toertocht tempo tussen de 25 en 30km/u gingen we richting Bronkhorst, daarna via Steenderen en Laag Keppel naar Beek om een kopje koffie te drinken en gebak te eten. Nou ja......koffie :(.... gebak :(......echt lekker vond ik het niet. Het was er echter lekker warm en we verkeerden in goed gezelschap, nadat de mountainbikers waren vertrokken :)Toen gingen we klimmen...ik was de enige die niet wilde :) Goed, het viel mee. 
Het was echter wel de eerste serieuze klim met de XS, na mijn vuurdoop bij 't Harde. Naar beneden ging leuker, tot ik naar het grote voorblad schakelde. Weer de ketting eraf, gebeurde bij 't Harde ook al. Toch haalde ik de 69km/u nog en ik haalde zelfs Hendri met racekap in, zonder aandrijving.....? Remde hij misschien, ik ben het hem vergeten te vragen. Mijn XS is namelijk lichter en ik ook; dus in theorie zou hij harder de heuvel af moeten gaan.
Na deze Peesker Bult gingen we via Kilder en Wehl weer naar Laag Keppel. Daar zijn we ergens de mensen "kwijtgeraakt" die richting Brummen/Arnhem wilden.

Met WimR aan het hoofd ging daarna het gas erop en met snelheden rond de 34km/u reden we in een mooi lang lint naar Zutphen. 
Wat mij opviel, toen de snelheid omhoog ging, dat er ook veel onregelmatiger gereden werd. Daarvoor reden we hele stukken bijvoorbeeld 24 of 28km/u. Nu schommelde de snelheid veel meer. Echt plezierig vond ik dit niet. Ik ben meer van de constante snelheid, dan maar iets langzamer. Dat steeds weer vertragen/versnellen kost mij echt ongelooflijk veel kracht.

Voor Zutphen namen we afscheid van Marc en iets verder splitsten Hendri en ik zich af. 

Na 88km was ik weer thuis. Mannen bedankt.

NB: Toch geen lekke band met de Durano :) Marc wel met een .........?

Update: 
Gezien het feit dat ik constant met "samengeknepen billen" in de fiets zit, vanwege de "angst" voor lekke banden, heb ik er nu toch de GreenGuard onder gegooid. Totnutoe vind ik ze zeker niet langzamer. Op slecht wegdek en klinkers zijn ze zelfs sneller. Ik kan er in ieder geval harder overheen rijden ;)....en.....ik zit weer meer ontspannen in de XS en dat zou mij zelfs wel iets snelheidsverlies waard zijn, heb ik nu gemerkt.

Update 2:
Nog vergeten te melden: 
20 januari j.l. heb ik de Handbike verkocht. Is uiteindelijk voor een mooi bedrag van baasje gewisseld. 
Laten we het er maar op houden dat ik met de verkoop van de Handbike 13 1/3% van de aanschaf van de XS heb gefinancierd ;)

3 opmerkingen:

 1. leuk stukje Wim, tot de volgende x !!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag van een mooie rit (ik ken het daar een beetje) en wie weet kan ik jullie ooit eens bijbenen. Voorlopig zal ik aan mijn conditie moeten werken als ik het zo lees. Mijn eerdere reaktie over opstappen in Lochem kan misschien wat verkeerd vallen, excuus daarvoor, maar dat is puur angst/wetenschap dat ik de gemiddelde Quest-rijder nog niet bij hou op een rit van 50+km.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Lorenz: Bedankt, misschien tot zaterdag? Ik ben er nog over aan het nadenken :)

  @Magic Bullet: Aan de conditie werken doe ik nog steeds. Anders moet je een keer meegaan als ik met de Roets ga, dan ligt de snelheid sowieso lager.
  De opmerking over opstappen in Lochem is zeker niet verkeerd gevallen. Ik zou het in jouw situatie ook een erg grote afstand vinden.

  BeantwoordenVerwijderen