vrijdag 26 juli 2013

Nieuwste aanwinsten

16 maart 2012 schreef ik:
Op BobShop zag ik de zomerschoen variant van mijn winterschoenen. Het zijn de NORTHWAVE MTB-schoenen Sparta 2012, lime-blauw. Mijn winterschoenen zijn maat 45 en ik twijfelde nog wel even of ik nu misschien een maatje kleiner zou moeten bestellen. Zomersokken zijn tenslotte een stuk dunner dan wintersokken......;)
Toch maar niet gedaan en dat is dus maar goed ook, want deze maat 45 zit gewoon goed. Ze zijn uiteraard in de lengte wel iets te groot, maar in de breedte zijn ze precies goed. Ik heb helaas brede voeten.


We zijn nu een jaar en vier maanden verder en ik moet helaas constateren dat ik na een lange rit met de XS of de M5 pijn in mijn linkervoet krijg. Eigenlijk moet ik sowieso onderweg de hele tijd met mijn tenen blijven wiebelen, omdat ik anders van die slapende voeten krijg. Vooral links, dit is mijn grootste voet. --> Het scheelt bijna een centimeter met mijn rechter :(

Op de Roeifiets heb ik trouwens nergens last van.

Na de rit van afgelopen maandag, waarbij ik aan het einde van de rit enorm hete voeten kreeg (niet door de temperatuur, maar echt een gloeiend/brandend gevoel), ben ik toch het internet maar weer eens gaan afstruinen naar ervaringen over schoenen voor mensen met brede voeten.
Zo kwam ik terecht op een site met een voor mij onbekende Nederlandse schoen genaamd 'Raps'. Deze schoenen blijken een 'perfecte Noord-Europese pasvorm te hebben'. Verder zoekend bleek deze schoen echter nergens te koop te zijn en telefonisch bleek het bedrijf niet bereikbaar te zijn. Tenminste niet op de tijden waarop ik belde. Bij één bedrijf bleken ze nog een paar exemplaren van dit merk te verkopen. En jawel, er was ook nog één paar in de maat 45.
Soms moet je gewoon een beetje geluk hebben. Helaas bleek de 'perfecte Noord-Europese pasvorm' voor mij niet echt perfect te zijn. --> te smal. Helaas :(

Welke maat heb ik dan eigenlijk? In mijn gewone schoenen heb ik meestal maat 43 of 44. Ik heb echter ook een paar schoenen van het merk Meindl en dat is maat 45, maar dat is ook echt de enige.

In de Northwave MTB Sparta 2012 staat de volgende maat:  
EUR 45, UK 11, US 12, CM 29,5

Uiteindelijk kwam ik toch (weer) terecht bij vanBon-sport in Apeldoorn. Matthijs van Bon heeft mij al vaker van goed en vakkundig advies voorzien en een mailtje is zo gestuurd. "Kom maar even langs", was zijn reactie, "dan gaan we eerst eens even goed kijken wat je maat nou eigenlijk is." Kijk, daar houd ik van. Gewoon goed en simpel.

Vanochtend in de XS gesprongen en in een heerlijk regenbuitje naar Apeldoorn gereden. Via de mail had hij al aangegeven dat de Shimano SH-M088 E misschien een optie zou zijn. De E staat voor Extra breed. De schoen zat helaas echt niet fijn en volgens Matthijs is de zool van deze schoen ook kwalitatief minder goed dan de zool van mijn eigen 'oude' Northwave. Kijk, daar houd ik nou van. Simpel en eerlijk.
Na nog een paar verschillende schoenen te hebben gepast, begon ik al een beetje wanhopig te worden. Ik heb echt te brede voeten :(
Toen vroeg Matthijs of een echt goede schoenen ook iets duurder zou mogen zijn. Ik zei: "Het maakt mij niet zo heel veel uit, als de schoen maar goed past."
Toen pakte hij een SIDI. Tja, ooit heb ik mij voorgenomen om nooit meer Sidi's te kopen. Mijn eerste fietsschoenen waren van dat merk. Wat een smalle krengen waren dat. 
Om een lang verhaal kort te maken:
Ik ben nu de eigenaar van de SIDI Spider SRS mountainbike schoen black/black vernice maat EUR 46, US 11,5, CM 28.

Volgens de maattabel van Sidi heeft maat 46 een binnenschoenlengte van 29,2cm. Op de doos staat echter 28cm en dat is voor mij dan ook weer een raadsel. Als ik het binnenzooltje meet, dan kom ik op 28,5cm. Weer een andere maat ;)
Ik begrijp trouwens sowieso helemaal niets van de maatvoering van (fiets)schoenen.

Geen goedkope schoen en qua afmeting nauwelijks groter dan de Northwave. Groter was echter ook niet de bedoeling, want de Northwaves waren in de lengte al aan de grote kant. Ze zijn echter ook nauwelijks breder en dat was nou juist wel de bedoeling. 
Waarom heb ik dan toch deze Sidi's gekocht?
Op de één of andere vreemde manier zijn ze op papier dus niet groter, maar ze zitten wel ruimer. Het materiaal waar ze van gemaakt zijn is veel soepeler dan van de Shimano's en de Northwaves. Volgens Matthijs zijn de makers van Sidi echte schoenmakers en maken de mensen van Shimano vooral veel en relatief goedkope spullen/schoenen.
Aangezien ik ook regelmatig last heb van slapende voeten wilde ik wel schoenen met echt stijve zolen. Nou dat hebben deze wel. De zool is uit één stuk carbon gemaakt en zeer stijf.

Ik heb trouwens ook nog de Shimano Sandalen maat 45/46 aangehad, maar dat is toch niet helemaal 'my cup of tea'.

Nou heb ik in de HTML lopen te prutsen om 2 regels tekst kwijt te raken die zomaar in beeld kwamen bij mijn blogbericht van 02-08-2013 en nu ben ik het tweede gedeelte van dit blogbericht kwijt. Het ging over onze tweede nieuwe aanschaf: de Concept 2.

Gelukkig hebben we de foto's nog:

 
 
 
 
SRS carbon zool

De titel luidt: Nieuwste aanwinsten. Dus er komt nog meer.

Tot nu toe ben ik thuis de enige roeier, maar dat gaat nu dus veranderen.

Tadaaaaaaaaaaaaam:
De enige echte Concept 2

Even buiten voor de foto.


Niet voor mij aangeschaft, maar voor de rest van de familie. Mijn vrouw en kinderen willen ook iets extra's aan de conditie gaan doen. In de winter zal ik er misschien ook wel eens op gaan zitten ;)
Nog even 30 dagen op proef, maar ik denk dat dit wel een blijvertje is.
Binnen past het precies in een gang die we bijna niet gebruiken.

10 opmerkingen:

 1. Mooie aanwinsten Wim, wanneer gaat sportschool Huisman open?
  Die warme voeten: doe geen sokken aan, laat de riempjes wat open staan en je hebt nergens last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn niet gewoon warme/hete voeten veroorzaakt door de temperatuur.

  Het is meer een brandend en gloeiend gevoel doordat er toch sprake is van een verkeerd soort wrijving in de schoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allemensen wat een enorm apparaat ;-))

  Nu ja mijn halterbank is feitelijk net zo groot...maar wel tot ongenoegen van mijn vrouw...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, dit enorme apparaat staat er juist tot genoegen van mijn vrouw ;)

  Benodigd vloeroppervlak bij gebruik:
  275cm (l) 120cm (b)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Wim,

  Raar spul die fietsschoenen inderdaad, Sidi schoenen heb ik ook al jaren geleden afgezworen, ivm hallux valgus aan beide voeten. Sindsdien gebruik ik tot volle tevredenheid Shimano schoenen, mijn oude M225 gebruik ik nog steeds in de Strada, de nieuwe op de racefiets. In de uitverkoop heb ik winterschoenen gekocht van NorthWave, model Artic.
  Ben benieuwd hoe dat gaat bevallen de komende winter.
  De beide Shimano paren waren de top in MTB schoenen, dus ook die hebben beiden een volle carbonzool.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Wim,

  Het hele verhaal klinkt bekend. Ik heb niet alleen andere schoenen, maar ook andere pedalen en zooltjes. Het branden werd bij mij later heftige pijn door Mortons neuroma, 40 km was al genoeg. Ik ben toen overgestapt op Look pedalen (Shimano sl had ook gekund, maar Look is kunststof en minder koud 's winters) omdat die een breder raakvlak hebben en de druk dus beter verdelen. Deze in combinatie met Sidi raceschoenen van dezelfde soort die jij nu hebt en zooltjes van de podotherapeut hebben het probleem zo goed als opgelost. Op de roets heb ik de schoenen die jij nu hebt, maar daar heb ik geen last. Dus misschien be nje er nog niet met alleen deze schoenen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Adri:
  Tja, dat afzweren van een merk doe ik dus maar niet meer. Deze Sidi's zijn echt heel ruim. Veel ruimer dan alle andere modellen die ik heb aangehad.
  De Northwave Artic heb ik ook. Bevallen mij erg goed, maar ik begin nu wel een beetje ongerust te worden of ik met die schoenen op lange afstanden dan dezelfde problemen ga krijgen, als die ik nu dus had met de zomervariant :(
  Ik geloof direct dat Shimano ook top-schoenen maakt, maar het materiaal waarvan de Sidi is gemaakt, voelt echt veel beter en soepeler aan. Er zitten ook geen dubbele lagen materiaal met stiksels aan de zijkant ter hoogte van de tenen.
  Dubbele lagen en stiksels beperken ook de soepelheid van het materiaal.
  Bij mijn gewone schoenen wil ik ook geen stiksels of dubbele lagen ter hoogte van mijn tenen of op het buigpunt van de schoen. Daar wordt een schoen m.i. namelijk erg stijf van en op die plekken onstaat bij mij altijd irritatie.
  Hoeveel schoenen moet een mens eigenlijk kopen om te ontdekken welke wel/niet geschikt zijn.....? ;)

  @Marloes:
  Heb je op de Roets dan wel gewoon SPD? Ik was ook verbaasd over dat er dus blijkbaar zoveel verschil zit in hoe een schoen voelt bij het maken van een fiets- of een roeibeweging.
  Op de Roeifiets heb ik echt nooit slapende voeten. Terwijl ik dat in de XS soms al na 10km heb.
  Eigenlijk hoop ik stiekem dat ik er nu toch al wel 'ben' met deze schoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Wim,

  Hoeveel schoenen een mens moet kopen om de juiste te vinden? Geen idee, ik kan m'n vrouw eens vragen, die is specialist in schoenen kopen! Het is wel zo dat ik door de verdikkingen aan beide voeten, rechts is het ergst, even aan nieuwe schoenen moet wennen. De nieuwe Shimano's M 310 zijn gekocht najaar 2011, en zijn nu goed genoeg om te gebruiken op tochten over de 100 km. Beide paren hebben eigenlijk weinig stiksels aan de zijkant van de voorvoet, maar buigen doen ze sowieso nauwelijks, met de stijve carbonzolen. Tot 2005 fietste ik met Look, of SPD-SL pedalen, daarna overgestapt op SPD en MTB schoenen tot volle tevredenheid.
  Je hebt gelijk dat afzweren geen oplossing is, je kan altijd een paar schoenen proberen, Sidi is uiteraard wel een topmerk!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het 'krachtstation' dat ik kocht neemt maar 1m3o bij 80cm vloeroppervlak in. En kan daardoor op z'n plaats blijven. http://tinyurl.com/qjlw53u
  Maar of dat nu leuk is vh hele gezin betwijfel ik...
  Zelfs voor mij is het tweede keuze. Voor dagen dat ik niet bankdruk- of roeifietsen kan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kijk uit met dit soort klachten. Er lang mee doorfietsen is uitermate onverstandig. Een podoloog kan je hiermee goed helpen: een (dynamische) voetzooldrukmeting en aangepaste zooltjes kan heel veel schelen. Ook de positie van de plaatjes maakt uit. Aan de stijfheid van de zolen zal het nu niet meer liggen, maar dat wil niet zeggen dat het probleem per se over is.

  Zelf heb ik aangepaste zooltjes in m'n SIDI's. Wellicht moet ik nog een keer terug om wat resterende problemen te verhelpen. Ik merk wel dat bij hitte het probleem sneller naar voren komt. Bij mij is slecht wegdek ook soms een trigger om van een beetje gevoelig naar echt last over te gaan.

  Hou in elk geval een dagboek bij: wanneer begint het, op welke plaats op je voet(en), aan welke kant als eerste, en hoe lang houdt het aan nadat je bent gestopt met fietsen?

  BeantwoordenVerwijderen