vrijdag 2 augustus 2013

En toen was er.........licht.

Nou ja, meer een knipperlicht.


Leuk die vlaggetjes-discussies die links en rechts langs je oren vliegen in bloggend VM-land.
Sommige mensen voegen er ook nog knipperlichtjes aan toe.

Grappig, want dat idee had ik afgelopen winter ook al. Eigenlijk wilde ik een soort zwaailicht bovenop de smurfenmuts hebben. Dus niet met zo'n stokje, want dat zwiept alle kanten op als je aan de bovenkant iets gaat bevestigen dat zwaarder is dan een vlaggetje.

Een zwaailicht dus.....via Google vind je dan echt de leukste dingen.
Bijvoorbeeld deze: klik hier. Of deze: klik hier.  €5,- en op batterijen.
Maar ja, zo'n ding 'zwaailicht' altijd. Dat mag natuurlijk echt niet op een fiets.

Bij Conrad.nl hebben ze echter hele leuke spullen en uiteindelijk kwam ik deze tegen: klik hier.
Een Kunzer Noodgevallen Waarschuwingslicht. Als het eventueel toch niet blijkt te werken op de XS, dan kan ik het ding altijd nog in de auto gooien.

Highlights & details
 • 9 Waarschuwingsfuncties
 • Waterdicht
 • Stoot- en schokbestendig

Uitvoering
 • 9 verschillende roodknipperende waarschuwingsfuncties (rotatie, 3-voudige flits, 1-voudige flits, wissellicht, SOS-Morsecode, permanent licht fel.zwak, 2/4 LED-permanent licht)
 • 1x wit voor permanent licht
 • Sterk hechtende magneet
 • Ophangoog

Niet gebruiken tijdens de rit! --> Oeps, tja dat zag ik natuurlijk pas na de aanschaf :( !!!

Toch wel een heel leuk ding eigenlijk. Oké, kost iets meer dan het zwaailichtje, maar ik vond €20,- wel acceptabel.

Ook nog een filmpje: YouTube

Dan komen we bij het volgende probleem: Hoe te bevestigen op de smurfenmuts? Sommige mensen boren daar gewoon een gaatje in (klik hier), maar dat gaat mij toch nog iets te ver. De XS is net een half jaar oud.

De waarschuwingslamp is bedoeld om op een auto te zetten en daarom zit er een sterke magneet aan de onderkant. Door nu een magneet aan de binnenkant van de smurfenmuts te plaatsen zou het lampje toch moeten blijven zitten. Dacht ik...... :(
Dan moet je echter wel een sterke magneet hebben. Ik heb hier meerdere magneten liggen, maar dat werd dus geen succes. Het zat wel vast, maar een klein duwtje was al genoeg om de lamp van de smurfenmuts te laten vallen.

Oké, ook een goede magneet kopen dus. Dan moet je bij Supermagnete.nl zijn.
Deze is het geworden: klik hier. Met verzendkosten ook €20,-
Ach ja, je moet er wat voor over hebben hè.

Ik had mij van tevoren wel een beetje verdiept in magneten, maar ik had mij toch een beetje verkeken op hoeveel 56kg trekkracht is. Als dat ding plat op een stuk ijzer zit, dan krijg je 'm er dus bijna niet meer vanaf. Kantelen of eraf draaien is dan de beste oplossing.

De magneet dus aan de binnenkant en de lamp (met een stukje zacht klittenband tegen het beschadigen) aan de buitenkant. Tijdens de hobbelige proefrit bleef het lampje keurig op z'n plek zitten. Aan de karabijnhaak ga ik nog een draadje maken voor het geval dat het toch een keer mis gaat.

Ik denk dat ik 'm tijdens het fietsen in de '1-voudige flitsstand' zet. Permanent rood licht dat naar voren schijnt mag natuurlijk sowieso niet.

Voor de rest zie de foto's:


 Zo ziet het er overdag uit.
 
En zo dus 's avonds.
 

 Het wordt zo wel een kermisattractie ;)

21 opmerkingen:

 1. Wim,

  Kun je tijdens het fietsen de lichtstand (knipperen of niet bijv.) nog aanpassen of is dat onmogelijk. Kun je 'm tijdens het trouwens wel aanzetten?

  Ik zoek nog wat extra attentielicht voor mijn nieuwe donkere buitengebiedroute...

  groet
  Paul


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de bovenkant van het lampje (zie de eerste foto bij daglicht) kun je 2 knopjes zien. Je moet wel heel goed kijken. Ze zijn gewoon oranje.

  Het ene knopje is voor het witte licht dat recht naar boven schijnt.
  Het andere knopje is voor de knipperlichtstand.

  Daar kun je tijdens het fietsen inderdaad wel bij, dan moet het lampje wel zo op de muts zitten dan het knopje direct achter je hoofd zit. Is dit te volgen zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als mensen dát nog niet zien.....  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk , Dat is nu eens een goede oplossing voor wat betreft rijden in het donker. Ziet er strak uit Wim.
  Ik ben trouwens ook wel een beetje jaloers op die grote reflecterende QuestXs Sticker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi Wim,

  prachtige oplossing, goed zichtbaar !
  niet in je XS boren ...... en dat gaatje daar bij je re spiegel dan ?


  Ga je nu mee met het rondje markermeer ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel Gerrit.

  En als je dan ook nog weet dat ik die grote reflecterende QUESTXS stickers gratis heb gekregen, omdat mijn XS eerst zonder top was geleverd en ik dus 2 hele weken langer op mijn fiets moest wachten.

  Ja, ja, dat heeft mij dus €50,- per week opgeleverd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Lorenz: Betrapt. Klopt, maar daar moet eigenlijk het beugeltje van mijn 'winterlampje' zitten. Ik had helaas een plaatje gebruikt dat niet echt van roestvaststaal was gemaakt :( Ik ga het nu met rubberen 'plaatjes' bevestigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Wim,

  Ziet er uit als een hele goede oplossing! Zeer duidelijk zichtbaar ook ik het donker, aan jouw kan het nu niet meer liggen als je niet gezien word.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel.
   Enige nadeel is dat het lampje niet hoger dan de smurfenmuts bevestigd is. Achter een heg ben ik nog steeds niet zichtbaar. Nou ja, misschien in de herfst/winter wel als er geen blaadjes meer aan de bomen/heggen zitten :)

   Verwijderen
  2. Ja, dat is dan weer een nadeel, de mijne flitsen op circa 1,80 m hoogte, dat is meestal voldoende hoog, en ze zijn duidelijk genoeg aanwezig. Bijkomend voordeel is dat er een witte voor zit en een rode achter, ook de beweging die de mast maakt zie ik als voordeel, dan is het geheel nog meer opvallend.
   Jouw oplossing zal echter nog meer licht uitstralen denk ik.
   Hoe lang de batterijen meegaan is inderdaad even afwachten, dat weet je vlug genoeg na een aantal ritten.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 9. Hoi Wim,

  "Kermisattractie"... of een UFO ;) Een veel betere zichtbaarheid kun je zo niet krijgen :)

  Hopelijk doet de politie niet al te moeilijk over dat naar voren schijnende roodlicht, volgens mij mag dat namelijk niet?!

  Ben benieuwd naar de levensduur van de batterijen die 16 LED's moeten voeden, want dit is natuurlijk niet als energie-efficiënt fietslicht bedoeld... staat ook niet in de specificaties?

  Ik doe het maar met mijn Portland Design Works 'Danger Zone' lampje, met hem alleen nog een keer goed bevestigen... Magneten zijn inderdaad een goede optie hiervoor.

  Groet van Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik 'm tijdens het fietsen in de '1-voudige flitsstand' zet. Permanent rood licht dat naar voren schijnt mag natuurlijk sowieso niet.

   In die flitsstand zal het gebruik waarschijnlijk wel meevallen.

   Verwijderen
 10. Ik begrijp niet dat er zoiets niet bestaat met bvb rood achteraan, oranje opzij en wit vooraan.
  Om bvb op een helm te plaatsen. Het zou bvb een mooi dingetje zijn om op een kinderhelm te plaatsen. Zijn de ouders niet goed verlicht, het kind zou het dan wel zijn en het zou een de kinderen kunnen overhalen om nog meer hun helm te dragen, want ze hebben er een mooi licht op.
  En op de ligfietsen, al dan niet velomobielen (en ook andere fietsers), zou het dan ook gebruikt kunnen worden.

  Nu heb ik naar nog een extra knipper naar voor op mijn helm en een knipper naar achter op een korte mast (naast de dynamo verlichting), da's vooral om achter een hegjes en zo beter zichtbaar te zijn.

  Wat je hier nu gebruikt had ik al gezien op het net, maar vind het te drastisch (en helemaal rood, geen wit dat je naar voor kan plaatsen). Trouwens, met zoiets moet je ook opletten. Ik heb zo eens bijna een fietser omver geknald die naast een andere fietser reed. Op een vrij smal fietspad reed de rechtse fietser met een vrij zwaar voorlicht en ernaast (in het midden van het pad) iemand met een klein (weliswaar reglementair) lichtje. Door dat stevige licht zag ik de tweede fietser pas als ik er vlak voor was, ze hadden natuurlijk achter elkaar moeten rijden, mijn licht was ook wel sterk genoeg om opgemerkt te worden... was toch ff schrikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wisten jullie dat er nu zelfs een helm met ingebouwde LED-verlichting bestaat? Kijk maar eens op: http://www.torchapparel.com/
   Misschien interessant voor op een open ligger?

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 11. Dag Wim,

  Wij hebben op het werk toevallig dergelijke oplaadbare lampen in ons gamma, maar enkel met 1 kleur LED's (amber). Nu ben ik me al een tijdje het hoofd aan het breken hoe ik zo'n disc op een deftige manier aan de XS krijg... kan je eventueel wat foto's posten van de montage van de magneet of deze doormailen: J punt Vercruysse apestaartje euphonynet punt be Alles aan elkaar :-)

  Alvast bedankt,

  Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goedenavond Jeroen,

  Ik zie nu pas bovenstaande reactie van jou.

  Het antwoord is echt heel erg simpel. Aan de binnenkant van de 'smurfenmuts' zit een magneet en aan de buitenkant/bovenkant zit er ook één. Om de bovenste heb ik zacht velcro geplakt, zodat de XS niet beschadigd. Op die bovenste magneet zit het lampje.
  Eerst had ik alleen een magneet aan de binnenkant van de smurfenmuts en het lampje direct op de smurfenmuts, maar dan bleef het lampje niet goed recht zitten. Onder het lampje zit dus wel een magneet.
  Ik heb dus niets hoeven te monteren. De magneten zijn zo sterk dat ze bijna niet van elkaar te krijgen zijn, ondanks het feit dat de XS 'er tussen zit'.

  Ik hoop dat je hier, 3 maanden te laat, nog iets aan hebt.

  Groeten, Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Wim, bijna een jaar later. Het seizoen der duisternis is weer aangebroken. Hoe is de Kunzer afgelopen jaar bevallen? Hoe lang gaan batterijen ongeveer mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gert,

   Het zwaailicht is erg goed bevallen. Het ding gaat er binnenkort weer op. Ik moet nog wel iets verzinnen voor die extreem sterke magneten, want de body heeft een paar kraakjes in de lak opgelopen. Ik denk door de eerste keer, want toen klapte de magneet echt flink hard op de smurfenmuts.
   Ik heb oplaadbare batterijen en die laad ik gewoon weer een keer op, als de lichtopbrengst te weinig wordt. Ongeveer 1x in de 2 of 3 weken denk ik zo. Mijn reistijd is maar een klein half uurtje, dat is dus een uurtje per dag dat de lamp knippert/brandt :)

   Vanwaar deze vraag? Ga je er ook één kopen? Ik heb er vorig jaar ook nog 2 bij de Aldi/Lidl/of zoiets gekocht. Die waren echt heel goedkoop en ze branden net zo goed en zijn zelfs nog iets kleiner.

   Verwijderen
 14. Ik denk dat ik je idee met de reflecterende stickers thv de wielen ga pikken van je :-)

  BeantwoordenVerwijderen