maandag 19 mei 2014

VLA & MooiBennekom in Barneveld en LigfietsOpstapdag in Ede

Afgelopen zaterdag zette ik om 9:00 uur de Roeifiets in de auto om naar Barneveld af te reizen om een toertocht met de Ligfietsclubs (VLA en Mooi Bennekom) uit die omgeving en in die omgeving te gaan rijden.

Met 7 man sterk vertrokken we iets later dan gepland, want er moest uiteraard eerst uitgebreid kennis worden gemaakt en elkaars fietsen moesten worden bekeken. Een Roeifiets behoeft dan toch net iets meer uitleg ;)

Een toertocht rijden met alleen open liggers.......dat komt bij LOL niet vaak voor. Volgens mij is dat tot nu toe 1 of 2x gelukt.

Bert (de routeplanner) op een ICE Trice, Wim ook op een ICE Trice, Peter op een Scorpion, Jaap op een Fuego, Peter (nieuwe secretaris NVHPV) op een Orca, Wulfert (net 2 weken ligfietser) op een Paseo en ik uiteraard op de 209.De tocht was uiteindelijk ongeveer 60km en het was echt een geweldige route. Mijn fiets en ik hebben nog nooit zoveel kleine bospaadjes gezien en ik vond dat de Roets en ik dat netjes gedaan hebben. Soms was het wel heel erg hobbelig, maar gelukkig reden we ook echt in een toertempo. Ook wel eens lekker.

Conclusie: dit was zeker voor herhaling vatbaar.


ZONDAG
Via de Whatsapp-groep van LOL had ik gemeld dat ik zondag naar de LigfietsOpstapdag in Ede wilde gaan.

Bijna iedereen reageerde. Leuk om te zien dat zo'n Whatsapp-groep ook echt werkt en erg handig is.
Een aantal LOLlers gaf aan niet te kunnen/willen.

Ed, Marc en Lorenz hadden er wel zin in. Ed wilde eerst met de GreenMachine gaan, maar ik had zaterdag de bovenbenen al behoorlijk verbrand en ik zag het dus niet zitten om met de Roeifiets te gaan. Daarop besloot hij om ook met de VM te gaan. Achteraf heb ik zeker geen spijt, want het was heerlijk relaxt fietsen met de XS.

Via de kortste route reden Marc, Ed en ik naar Loenen om Lorenz op te pikken. Via 'het vals plat' (omhoog) van de Groenendaalseweg reden we naar Hoenderloo. Van Hoenderloo naar Otterlo was ook een 'vals plat'-fietspad, maar dan omlaag. Met bijna geen inspanning constant boven de 35km/u rijden is toch ook wel eens leuk. Ik keek alleen wel een keer huiverig achterom met de gedachte dat we op de terugweg weer omhoog zouden moeten. Ongeveer 10km...........


Het laatste stuk reed ik voorop, omdat ik de route in de MIO had staan. Ik weet niet precies wat er gebeurde, maar opeens zat het scherm van de MIO onder het bloed. Ik had het idee dat er een insect in mijn neus vloog en dat ik daardoor een bloedneus kreeg of dat het spontaan gebeurde, maar ik had dus opeens geen beeld meer. Ed nam het gelukkig van mij over en zonder problemen konden we onze rit vervolgen.

Na 50km en 2 uurtjes fietsen stonden we op het terrein van Sportpark Peppelensteeg.

Vier standhouders (Challenge/Elan, FlevoBike, RaptoBike en Nazca) en al een redelijk aantal belangstellenden waren aanwezig.


Veel hoofden draaiden onze kant op toen er opeens 2 Questen, een Strada en een M5HR het terrein op reden.

De fietsen werden netjes weggezet met de deksels erop, behalve de RastaQuest van Lorenz. De deksels bleken later niet onverstandig, want regelmatig waren er (meestal volwassen mannen) mensen die niet met hun vingers van de fietsen konden afblijven. Ik hoorde zelfs een keer de claxon van de RastaQuest.

Zittend op het terrasje konden we gaan genieten van de LigfietsOpstapdag. We hebben deze dag veel mensen zien opstappen :) vooral na het onvrijwillig afstappen ;)
Na een lekker kopje koffie, dankjewel Lorenz, gingen we na verloop van tijd toch maar eens de fietsen bij de standhouders bekijken. Daar waren we tenslotte voor gekomen.

Lorenz gaf al snel aan dat hij een rondje met de Nazca-Tandem met mij wilde rijden. Dus dat hebben we gedaan. Wow, dat is echt gaaf. Maar ook behoorlijk eng als je achteraan zit. Je kunt alleen maar trappen en verder heb je geen enkele invloed op het hele 'fietsgebeuren'. Je moet je echt overgeven aan de voorste rijder. Nou vond ik dat bij Lorenz niet zo moeilijk, maar toch is het een raar gevoel om zo rond gereden te worden.
Maximum snelheid: ongeveer 35km/u.

Lorenz heeft sowieso verschillende fietsen uitgeprobeerd. Hij heeft ook nog een officieus 'baanrecord' gereden met de Mid-racer van RaptoBike. Geklokt door ondergetekende ;)

Ik hoopte dat de Orca van FlevoBike er ook zou zijn en ik had geluk. Daar wilde ik echt nog heel graag een keer in rijden en dat is gelukt. Ik heb er wel letterlijk voor in de rij moeten staan, maar ik heb er 2 rondjes in gereden.........meer hoefde trouwens ook niet.

Oei, wat viel mij deze VM tegen. Op een schaal van 10 haalt mijn XS toch wel een dikke 8. Geen 9, want de XS heeft echt weinig bagageruimte en ik pas er een beetje met hangen en wurgen in. Ik heb zelfs een stukje aan de voorkant van mijn Shimano sandalen moeten afhalen, want anders raak ik de bovenkant van de fiets. Maar goed, wat haalt dan de Orca op die schaal van 10? Ik kan er echt niets aan doen, maar het wordt een 4. Ik vind het echt één van de allermooiste VM-en, van binnen en van buiten. Maar wat is dat ding zwaar en wat is dat ding moeilijk op snelheid te krijgen. Ik fietste weg met behoorlijk wat energie en ik verwachtte al een redelijke snelheid op de teller te zien staan, maar dat viel toch even tegen. 23km/u stond er. Met de XS had ik met dezelfde hoeveelheid energie al minstens 30km/u gereden.
Het sturen vond ik ook niet fijn, echt heel direct. Ik denk niet dat ik met die fiets boven de 50km/u zou durven fietsen.
Maximum snelheid van deze dag: 31km/u......en toen was ik ook echt kapot.

Ed heb ik ook nog op verschillende fietsen voorbij zien komen en ook hij heeft met de Orca rondgereden.
Marc heeft geen fietsen uitgeprobeerd.

Op zo'n dag kom je trouwens ook vaak oude bekenden tegen. Erg leuk om Marloes en Theo weer een keer 'in het wild' te zien. Ook waren er een aantal leden van de Ligfietsclubs Mooi Bennekom en VLA, waar ik dus de dag ervoor een tocht mee had gereden.

Om half 3 gingen we weer naar huis. Het vals plat omhoog (tussen Otterlo en Hoenderloo) viel mij heel erg mee. Het gemiddelde van de terugweg was zelfs 2km/u hoger, dan op de heenweg.
Om precies te zijn: 28,4km/u.

Het leukste was toch wel Groenendaalseweg naar Loenen. Ik was eerst nog aan het filmen, toen ik mij bedacht dat ik toch even snelheid moest gaan maken. Marc en Lorenz reden al ver voor mij uit. De benen voelden nog goed, het gas kon er dus op. Marc leek zelfs 'een beetje stil te staan', toen ik hem met ruim 65km/u inhaalde. Net voordat ik Lorenz kon 'aantikken' had hij mijn inhaalactie in de gaten, ik zag dat de staart van de RastaQuest weer begon te kwispelen en het lukte mij net niet om hem in te halen :)
Maximum snelheid: 70,4km/u.

Het was een erg leuke dag en de vermoeidheid viel vandaag (=maandag) ook nog wel mee.

Ed, Marc en Lorenz bedankt.

4 opmerkingen:

 1. In deze videoclip ben je me net voorbij geraced, maar zoals Ed me voorbij komt, deed jij dat ook :) Ik reed op dat moment 50 km/uur en inderdaad het leek bijna op stilstaan ;)

  Groet,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kwaliteit van de filmpjes is zelfs bij die snelheid nog goed.

   Kan ik de filmpjes die je via Whatsapp hebt gestuurd ook gewoon op YouTube bekijken? Ik heb wel op jouw naam gezocht, maar daar staan die filmpjes niet bij.

   Verwijderen
 2. Klopt, ze stonden unlisted op YouTube. Inmiddels heb ik ze public gemaakt, inclusief een clip met onze grote boef, zie hier.

  Overigens zijn de beelden gemaakt met een Mobius ActionCam. Voor een uitgebreide review zie hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Wim,

  Leuk stukje !!
  Het was inderdaad een geweldige dag, lekker gefietst, leuke mensen, mooi weer ...

  BeantwoordenVerwijderen