maandag 17 november 2014

Standaard vizier +2cm, Voetengaten 'dicht' en extra reflectie

Om met het laatste te beginnen:
Het leek mij niet onverstandig om in deze barre tijden te zorgen voor nog meer veiligheid.
En ik had nog een blaadje met ronde reflectie-stickers over :-)

Nou hoor ik sommige mensen denken: Paste er dan nog méér reflectie op die XS?
Het antwoord is: Ja.


 
 De 6 stickers bovenop de 'smurfenmuts' zijn nieuw. De rest zat er allemaal al op.

Dit is natuurlijk allemaal 'passieve' verlichting, maar de lampjes naast de spiegels veroorzaken een flinke lichtvlek op de zijkant van de XS en dat is een zeer actieve verlichting.


Nieuw vizier/scherm
Bij velomobielonderdelen.nl heb ik een nieuw scherm gekocht. Geen mini, geen maxi, maar een standaard scherm +2cm. Iets hoger dus. Dankjewel voor de service WimS.
Ik vroeg (via het bestelformulier) of ik een scherm kon bestellen dat 2cm hoger zou worden dan het origineel van 14cm. Dat was geen probleem en ik kreeg zelfs nog een mailtje van WimS om te vragen of ik misschien een XS-versie wilde, want hij wist dat ik een XS heb.
Ik heb besloten om de gewone versie te nemen en WimS heeft voor mijn gemak de afmeting van een XS-scherm op het folie afgetekend. Uiteindelijk past dit gewone scherm wonderbaarlijk goed.
Misschien een tip voor XS-rijders. Gewoon het Standaard Vizier bestellen. Past prima.

Casper en Adri  rijden trouwens wel met een maxi-scherm rond, maar dat leek mij toch nog net iets te groot. Casper heeft het scherm voor zijn spiegels staan, maar dat kan bij niet omdat ik daar die lampjes heb bevestigd. Hoe Adri het scherm heeft bevestigd weet ik zo even niet.

Hoe rijdt dat nou zo'n groter scherm? Heerlijk. Ik zit zo goed als uit de wind en het was vanochtend zelfs iets te warm. In- en uitstappen gaat iets lastiger. Ik heb vanmiddag ter hoogte van de spiegels 2 uitsparingen aan de onderkant geknipt en nu kan het scherm iets verder naar voren geplaatst worden. Scheelt toch weer net een paar centimeters.

Lycra voor/onder de voetengaten
Van Marc had ik vorig jaar een keer een stuk lycra mogen knippen van zijn reserve stuk. Dat heb ik vorige week weer onder de fiets geplakt. Vorig jaar was het zo'n warme winter dat ik het lycra helemaal niet gebruikt heb, maar nu wilde ik het toch weer eens proberen. Bevalt goed. Ik heb het lycra expres behoorlijk strak gespannen, waardoor er een redelijk grote opening ontstaat. Op deze manier komt er toch nog voldoende frisse lucht binnen, maar het tocht een heel stuk minder.
Andere Tocht
Afgelopen zaterdag heb ik niet geroeid, maar eens een keer een tochtje met de XS gereden. Dit doe ik eigenlijk nooit, maar nu had ik daar eens een keer zin in. Toch wel een cadeautje als je uit twee van zulke fantastische fietsen kunt kiezen.
Ik heb heerlijk kriskras door de Achterhoek gereden en kwam allerlei weggetjes tegen waar we ooit met LOL al een keer gereden hadden.

 
Ergens in de buurt van Harfsen.


Fietspad
 Breed genoeg en heerlijk asfalt.

Een paar weken geleden las ik op een ander blog een bericht over slechte fietspaden. Daarna heb ik een keer deze foto gemaakt om te laten zien wat voor een fantastisch fietspad wij hier in de buurt hebben tussen Zutphen en Baak.

7 opmerkingen:

 1. Hoi Wim,

  Net als Casper staat ook mijn XL-vizier voor de spiegels, zodat ik goed zicht naar achteren houd. Het grote scherm houd me zelfs in de afdalingen uit de wind, zodat ik geen last van tranende ogen krijg bij die snelheden.
  En die keuze hebben uit meerdere "lekkere" fietsen is inderdaad een geweldige luxe!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik meen dat je vorig jaar aan het experimenteren bent geweest met wc-borstelhouders om de tocht/koude buiten te houden. Betekent dat je nu naar lycra grijpt dat het wc-borstel project toch niet het gewenste resultaat heeft?

  Ik was eigenlijk net zelf van plan om met wc-borstelhouders in de weer te gaan om me te wapenen tegen de dalende temperaturen, dus ben zeer benieuwd.

  Groet,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan,

   De wc-borstelhouders zitten nog steeds onder mijn fiets. Ik heb ze zelfs afgelopen zomer niet verwijderd, zo goed bevallen ze :-)

   Mijn voeten steken vrij ver door de gaten naar buiten en ik 'schep' dus als het ware veel koude lucht mee naar binnen.

   Ik weet niet hoe het precies komt, maar daardoor heb ik alleen bij mijn linkerbeen regelmatig last van een gevoelige spier.

   Met de lycra hoopte ik dat op te lossen. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar het scheelt wel weer een heel stuk. De tocht is namelijk een stuk minder geworden.

   Verwijderen
 3. Je hebt het vizier iets platter staan, zodat je er goed overheen kan kijken? Mijn nieuwe Quest krijgt XS-voetengaten, net zoals die van Theo. Een aangepast frame met hogere bevestiging van de trapas en een smallere trapas met duo-kettingblad (Theo heeft enkel). Gevolg de voeten steken minder ver uit. Daarnaast wordt een strip voor de voetengaten gelijmd. Mocht het dan nog niet warm genoeg zijn, zal ik ook kiezen voor deze Lycra-oplossing.

  groets,
  Piet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan over het vizier kijken als ik iets rechter op ga zitten.

   Ik denk dat bij mij de trapas niet hoger geplaatst had kunnen worden. Ik raak nu al met mijn voeten bijna de bovenkant van de fiets en de flens (rand boven-/onderkant) aan de voorkant van de fiets.

   Verwijderen
 4. Die lampjes bij de spiegels, waar heb je die vandaan?
  En, tip van een ervaringsdeskundige met groot vizier :) maak er een minideflector in, anders zie je geen steek meer als je aan het dampen bent. En reken maar dat je dat doet straks.
  Overigens een bekend fietspad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die lampjes heb ik bij 'een Chinees' gekocht, maar dat zou ik nu nooit meer doen. Ik moest namelijk bij ontvangst extra invoerkosten betalen en daardoor waren ze nog niet echt goedkoop.

   Bij deze website hebben ze ook dit soort lampjes:
   http://www.mtb-led.com/c-2582391/mtb-leds-voor/

   Ik ga het vizier iets platter zetten, zodat ik er toch net overheen kan kijken. Dankjewel voor de tip.

   Verwijderen