woensdag 21 januari 2015

Freedom of Speech
Vrijheid van Meningsuiting.
Die heb ik en die behoud ik.

 Er zijn zeer veel podia en op eentje mag ik nu niet meer spelen.

Is dit nou censuur?
 Het is eigenlijk straf, omdat ik stout ben geweest.

Ik had kritiek en dat mag niet.
 Niet iedereen heeft evenveel recht op het uiten van een eigen mening.- Wat is er gebeurd?
Na het plaatsen van het 'kritische' bericht over de racekappen ben ik per direct verwijderd van de bloglijst van de producent van de Vmo-kap.

- De Reden
Hieronder een omschrijving van een aantal uitspraken van de producent.
Dan weet iedereen de reden.

De producent vindt het ergerlijk dat ik steeds commentaar lever op de Risse demper, terwijl ik er geen meter mee heb gereden.

 • Don’t shoot the messenger.

De producent zegt dat het schrijven van een uitgebreid en uitputtend ‘testrapport’ over ‘een achterhaalde kap’ volkomen zinloos is, want deze is nu opgevolgd door een veel betere nieuwe versie.

 • Gelukkig rijd ik niet rond met zo’n ‘achterhaalde kap’ van €729,-
 • Het is dus blijkbaar zinloos om een ‘uitputtende testrapport’ van 2 tabelletjes te schrijven over een product waar ik wel ervaring mee heb opgedaan, omdat er toevallig een nieuwe versie is.
 
De laatste uitspraak neem ik ‘in het publiekelijk belang’ als een citaat op.

“Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Mijn blog is met grote afstand het best gelezen velomobielblog in Nederland en daarbuiten.
Zinvolle en kritische opmerkingen ga ik niet uit de weg, ik heb zelfs nog nooit een reactie niet geplaatst.
Uitingen die me irriteren en onterecht de reputatie van sommige Velomobielonderdelen.nl producten beschadigen zal ik niet meer plaatsen.
Jouw blog zal daarom op mijn blog niet langer een podium krijgen.”


 • De laatste zinnen geven mooi weer hoe hij omgaat met mensen die hun eigen mening durven op te schrijven.
-Spijker op z’n kop
Via Twitter kwam het volgende bericht binnen:
“Als je de lijstjes met plus- en minpunten had omgedraaid, dan was het waarschijnlijk anders verlopen. Erg flauw allemaal.”


Dit vond ik echt de meest relativerende opmerking die ik tot nu toe heb gehoord in deze soap en waarschijnlijk is dit ook de spijker op z’n kop.


Het zal wel toeval zijn dat deze opmerking van een Roeifietser kwam ;-)Ik hoop weer gauw leuke en uiteraard ook 'kritische' berichten over Roeifietsen, Ligfietsen en Velomobielen te schrijven.
31 opmerkingen:

 1. Beste Wim,
  Zoals je ziet heb je de blog van Wim Schermer helemaal niet nodig om gelezen te worden.
  Op dit moment ben ik het zat om steeds maar negatieve en insinuerende opmerkingen van jou te lezen, o.m. over producten als de Risse dempers waar je nooit een meter mee hebt gereden.
  Het gaat over producten waar ik forse financiële offers voor heb gebracht om deze beschikbaar te krijgen voor de velomobielmarkt.
  Mogelijk kom ik er op mijn blog nog een keer op terug. Hangt er een beetje vanaf hoe ver je nog gaat met het bashen van producten van Velomobielonderdelen.nl.
  Met vriendelijke groet,
  Wim Schermer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat het niet zo leuk is als mensen minder enthousiast zijn over je producten, maar 'bashen'? Dat herken ik totaal niet.

   Over de kappen zie ik positieve en negatieve punten van beide modellen, gebaseerd op eigen ervaring. Geen van beide kappen wordt als 'beste' of 'slechtste' beoordeeld.

   Daarnaast zie (en hoor) ik alleen maar positieve verhalen over de Lexan mini-/midi-/maxi-schermpjes.

   Verwijderen
  2. Bovenstaande reactie van de producent ondersteunt eigenlijk 100% mijn bericht.

   I rest my case.

   Verwijderen
  3. Dankjewel Pieter Jan.

   Ik herken mijzelf ook helemaal niet in dat 'bashen' hoor.
   Blijkbaar houdt de producent al twee jaar lang een lijstje bij met 'kritische' uitspraken die ik doe over producten die hij in zijn webwinkel verkoopt.

   Dat gebeurt dan op de volgende manier:
   27-4-13
   Op blog Strada3 over Michelin Protek
   Wim zei...
   Dat is ook waar ik zo'n hekel aan heb: dat gedoe met nieuwe spullen die gewoon niet doen wat ze eigenlijk wel zouden moeten doen.
   ---------------------------------------------------------------------
   Wim 8 mei 2013 08:34
   Grappig om te lezen dat jij, in tegenstelling tot vele anderen, de F-Lites dus helemaal niet snel vindt.
   Zou dit dan toch een neveneffect zijn van het bandentesten? Of een 'Halo-effect'? Of als iedereen het zegt, dan zal het wel waar zijn?
   ---------------------------------------------------------------------
   Wim 6 juli 2013 22:44 Reactie op de kap van Strada 40
   Het ziet er echt schitterend uit. Zo goed als naadloos. Dat kan je van die andere, meer commerciële kappen niet zeggen.
   Die rozen maken het natuurlijk ook wel helemaal af. Wat een plaatje.


   Hierboven staan dus drie van de 12 uitspraken die ik in twee jaar tijd heb gedaan. Iedereen mag zelf oordelen of hij/zij vindt dat ik aan het 'bashen' ben.

   Mocht je graag de complete lijst willen, stuur mij dan een mailtje.

   Verwijderen
 2. Wim veel erger zou zijn als niemand wat zegt en ineens massaal blijken over te gaan naar de kappen of andere producten van de concurrent.

  Misschien mag je je ergeren aan kritieken, maar met geuite kritieken weet je in ieder geval wat als tekortkomingen van je producten wordt ervaren. En kun je er eventueel wat aan doen. De kritiek dat jouw kappen te licht ( dun ) gemaakt zijn en daardoor snel vervormen en klapperen herken ik en een ieder die jouw kap gebruikt ook. Dat komt omdat het echt zo is....(feit) Je kunt dan boos reageren naar Wim wat alleen maar negatief en waar geen geld aan verdient kan worden is of bijvoorbeeld een versie aan gaan bieden die iets steviger ( en een aantal tiental grammen zwaarder ) is. ( en de lichtere versie als "race" versie behoudt )

  Als je zo'n iets steviger kap zou aanbieden zien potentiele klanten dat er naar hun wensen geluistert wordt en/of de producent rekening houdt met klanten die geen race producten willen maar solide degelijke producten en dat is alleen maar positief. Slimme bedrijven doen dat, naar hun klanten luisteren er er wat mee doen als dat in de mogelijkheden ligt......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het enige dat ik heb gedaan is een overzicht maken van de + en - punten van allebei de kappen.

   Van allebei precies 10.

   Verwijderen
  2. Dankjewel Quezzzt.

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk ook wel verwacht had dat jij een keer van zijn lijst verwijderd zou worden. ;-)

   Verwijderen
 3. Hoi Wim,

  Mijn steun heb je, ieder heeft recht op zijn/haar eigen mening, dat staat!
  Verder heb ik niets toe te voegen, het geheel is eigenlijk gewoon weer een storm in een glas water, flink opgeklopt door (iets te grote?) ego's.
  Mijn mening dan........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Adri.

   Of mijn ego 'te groot' is daar mogen anderen over oordelen. En dat is dan ook weer mijn mening.

   Verwijderen
  2. Hoi Wim,

   Het woord "ego" had hier in het enkelvoud moeten staan, het sloeg niet op jouw!
   Verder maakt het weinig uit of je wel of niet een meter gereden hebt met iets om er een mening over te hebben, dat kan je zeker niet verweten worden, Wim S. doet dat zelf namelijk ook. Kijk maar naar zijn schrijven over de DF XL en de Milan, heeft hij daar ooit een meter mee gereden? Dan heeft hij daar nooit over bericht, evengoed ventileert hij ook een mening op zijn blog. Prima, geen moeite mee, maar verwijt dan ook een ander dat niet! Maar zoals gewoonlijk is de splinter in een anders oog duidelijker zichtbaar als de balk in het eigen oog........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. Kijk, dit zijn dan toch wel weer de reacties waardoor ik mij gesteund voel.

   Dankjewel Adri.

   En ik ben er trouwens van overtuigd dat ik zelf ook een flink aantal balken in mijn ogen heb zitten ;-)

   Verwijderen
 4. ook mijn steun heb je Wim

  meningen en vergelijkingen worden gemaakt op persoonlijke ervaringen en zouden niet mogen worden afgestraft door de producent.
  Erg kinderachtig vind ik. Net terwijl je review over de kappen mooi was opgebouwd en geen enkele van de 2 kappen als echte winnaar uit de bus kwam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Birger.

   Het woord 'kinderachtig' heb ik deze dagen vaker voorbij horen en zien komen. Dat ben ik dus ook volkomen met je eens.

   Het voelt toch een beetje alsof ik tegen een kleuter heb gezegd dat ik zijn driewielertje niet zo mooi vind. ;-)

   Verwijderen
 5. Je hoeft geen meter gereden te hebben met F-lites om te weten dat ze in nat weer erg vaak lek gaan omdat je dat ziet bij anderen. Die observatie mag je delen zonder zelf getest te hebben. Hell, het gaat hier om blogs, per definitie dus om persoonlijke meningen en ervaringen en geen onafhankelijke journalistiek. Dient ook zo gelezen te worden: het is ook maar een mening, om met de koning te spreken. Anderzijds is het logisch dat je als producent geen free publicity op je site zet voor concurrerende producten. Doet Volkswagen ook niet voor Renault of vice versa. Of Google voor Microsoft, etc. Beide Wim's mogen plaatsen en weglaten op hun blogs wat ze willen. Zou wat zijn als dat niet zo was. Tot zover inhoudelijk.

  Gevoelsmatig mogen beide Wim's zich gekwetst voelen. De ene omdat er kritiek wordt geleverd op zijn producten en dat kan schadelijk zijn, zeker in zo'n klein wereldje als dat van velomobilisten. De ander omdat zijn blog posts geweerd worden van het blog van de ander.

  De reputatieschade voor Wim de producent is hier het grootst: als hij de stukken wel plaatst beschadigt dat zijn verkoop, plaatst hij ze niet wordt hij als slechte verliezer gezien. In beide gevallen kan hij financieel verlies hier door lijden.

  De oplossing voor deze fittie zou kunnen zijn: Wim de producent plaatst wel de posts van Wim die niet zijn producten negatief belichten. Volgens mij is dit nu al gebruik want Wim plaatste ook niet mijn post door op zijn site over de Q4W, een concurrent van de Velo-Tilt. Wim de recensent laat in mijn optiek al correct weten dat dit zijn gebruikerservaringen is voor wat betreft de kappen en dat het om zijn mening gaat, ik zou dit niet bashen willen noemen.

  En dan nu zand er over en weer lief zijn voor elkaar. Het ligfietswereldje is te klein.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim de recensent zou nog Wim de producent tegemoet kunnen komen door de pagina 'Freedom of Speech' te verwijderen van zijn blog.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Bij nadere bestudering is het waarschijnlijk zo dat je op Blogger niet de posts in je blogroll kan redigeren maar dat deze alleen de laatste post van het blog laat zien. In dat geval is het logisch dat mijn bericht over de Q4W alweer was vervangen door een nieuwere blogpost van mijzelf. Op deze manier kan Wim de andere Wim niet tegemoet komen. Dan zou hij toch Wim weer kunnen opnemen in de roll maar dan onder het motto: "het maakt niet uit wat ze over je zeggen zolang ze maar over je praten". Verder ben ik het eens met Pieter Jan hier boven: de VO-kap wordt niet genadeloos de grond in geschreven, van beide kappen worden positieve en negatieve aspecten belicht en duidelijk aangegeven dat het een persoonlijke mening is. Verder weet iedere lezer dat het bij blogs om persoonlijke meningen gaat. Je kiest zelf of je denkt "dat vind ik ook een goed argument" of niet.

   Verwijderen
  4. Het gaat mij vooral om de manier waarop gezegd wordt dat mij een podium ontnomen gaat worden.

   Het signaal dat door de producent wordt afgegeven is dan ook: Als je kritiek hebt, dan bestraf ik dat.
   Zo ga je als producent niet met je klanten om.

   Ook de manier waarop hij zelf over 'een achterhaalde kap' praat. Je zult er toch vorig jaar €729,- voor betaald hebben en nu zet de verkoper van die kap zijn eigen product zo aan de kant.
   Komt nog eens bij dat de kap wel op een aantal punten is veranderd, maar niet wat vizier e.d. betreft.

   Verwijderen
  5. Dankjewel trouwens voor je bijdrage. Helder, kritisch en duidelijk.

   Verwijderen
 6. Iedereen heeft gelijk, zowel de schrijver Wim, de producent Wim en de mensen die reageren op dit bericht. Maar, gelijk hebben en gelijk krijgen zijn verschillende dingen.
  Een discussie als deze hoort niet via reacties op blogberichten. Heb ik gelijk in toch?
  Zoek elkaar op, bel elkaar en bespreek het dan. Tijdens de oliebollentocht was er wellicht een moment geweest. In juni is CV, praat dan.
  De intentie van een bericht kan heel anders gelezen worden dan dat deze is bedoeld. Google maar eens op communicatie en zoom in op "zender, ontvanger, ruis"
  Aan Wim H heb ik gevraagd wat hij wil bereiken, diezelfde vraag mag Wim S zich stellen.
  Ik vind (mening!) de zaken door Wim H wel eens wat te scherp gesteld (oordeel!). De reacties van Wim S zijn op hun beurt in mijn ogen weer wat te verdedigend.

  Nou ja en zo kan ik nog wel wat opnoemen.

  Heren, succes.

  Wie zong ook alweer: my intentions are good, please don't let me be misunderstood?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt mij inderdaad die vraag gesteld en ik heb er ook een aantal dagen over nagedacht.

   Mijn motivatie in dit hele verhaal is toch dat ik de houding, de reactie en het gedrag van de producent richting zijn klanten/de gebruikers van zijn producten onder de aandacht wil brengen. Daar kan tenslotte een blog ook voor gebruikt worden.

   Op verschillende blogs zijn kritische geluiden over bijvoorbeeld de Risse-demper te vinden. Ook een andere blogger is vanwege die kritiek uit zijn bloglijst verwijderd.
   Een paar berichten hieronder staat een link.

   Toch blijft de producent het volgende volhouden: “Van de 440 verkochte dempers komt er nooit een terug omdat men ontevreden is over de werking.”

   Waarom en of mensen niet klagen kan ik natuurlijk niet weten, maar er zijn wel klachten.

   Stel ik zaken te scherp?
   Soms misschien wel, maar juist in het bericht over de kappen heb ik zeker geen scherpe toon gehanteerd.

   Ik heb echt een zo evenwichtig mogelijk + en - lijstje opgesteld. Uiteraard is en blijft het nog steeds mijn mening, maar zoals Belle al zegt, daar is een blog nou juist voor bedoeld en dat weet ook iedereen die blogs leest.

   Verwijderen
  2. Het is inderdaad wel heel apart dat Wim Schermer totaal geen kritiek duld. Ikzelf heb een behoorlijk negatieve ervaring gehad met een Risse demper. De eerste liep vanzelf leeg en daardoor heb ik de onderkant van mijn Quest behoorlijk beschadigd. Ook van anderen mensen heb ik vergelijkbare ervaringen gelezen. Ik heb van Wim een nieuwe demper gekregen, het leeglopen was volgens Wim geheel aan mij zelf te wijten??, Daarna heb ik geen problemen meer gehad, behalve dan dat ik eigenlijk geen verbetering tov de originele demper kon bespeuren. Ik vond het een vervelend idee dat je fietsrit zo in de war kan worden gestuurd door een lege demper dat ik de aangepaste demper van Peter de Rond heb geplaatst. Doorfietsen met een leeggelopen demper is geen prettige ervaring. Geeft mij wel een veilig gevoel!

   Wim zou de punten van kritiek gewoon op zijn blog moeten vermelden. Andere fabrikanten doen dit ook. sportieve groet van Eduard

   Verwijderen
 7. De hele discussie heeft niets met vrijheid van meningsuiting van doen. WimH mag schrijven wat hij wil en doet doet hier ook, niets of niemand verhinderd dat.
  WimS heeft redenen gevonden om de mening van WimH niet via zijn site te verspreiden.

  Ik zie niet meer dan 2 feiten: er is door iemand vrij gesproken, er is iemand die die mening niet deelt en die niet verder wil verspreiden.

  'Dit is mijn uitspraak, hier moet u het mee doen'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig, dat vind ik nou weer zo'n heerlijk relativerende opmerking.

   Ik zou graag willen weten wie dit heeft geschreven, maar uiteraard accepteer ik de wens om anoniem te zijn/blijven :-)

   Verwijderen
  2. Jullie kennen me niet, dit is geen anonieme reactie van een betrokkene.
   Ik ben complete een buitenstaander die ooit na 1 km in een velomobiel heeft besloten hoogliggend te blijven forensen maar wel al jaren graag de velomobielblogs volgt.

   Verwijderen
  3. Het heeft inderdaad niets te maken met de Vrijheid van Meningsuiting. Dat heb ik ook geprobeerd te vattenschrijven in het 'gedicht' aan het begin van het bericht.

   Ik mag 'niet meer spelen op één podium', daar gaat het om. Daar kan ik trouwens ook niet mee zitten, maar wel dat dit dus gebeurt als je kritiek uit. Daarmee geeft de producent een heel duidelijk signaal af naar toekomstige klagers.

   Verwijderen
 8. Je bent niet de eerste die van de blogrol is verwijderd...

  https://www.blogger.com/comment.g?blogID=20632793&postID=5815158969085342913 zoals een andere blogger op zijn weblog schrijft en trouwens sindsdien nooit meer wat geschreven heeft

  "Beste Wim, Sorry dat ik er langer dan 24 uur over heb gedaan om jouw reactie te publiceren. Maar dat je me nu gelijk van je bloglijst hebt verwijderd is wel wat bot! "

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de bijdrage.

   Ja, ik ken dit verhaal. Ik heb dit toen ook gelezen en was toen al stomverbaasd.

   Dit is dus die blogger die hetzelfde is overkomen.

   Verwijderen
 9. Tja ik heb de blog over de kappen ook gelezen en vond het alle maal zo negatief niet en je kunt het lezen als iemand met zijn eigen mening en dat moet kunnen.
  Jammer dat de producent zo bot moet reageren....je kunt het immers niet iedereen naar de zin maken..
  Een product de grond in boren ? nee zo las ik het ook niet.
  Beetje kortzichtig allemaal en het gelijk verwijderen van de blog van Wim geeft meer schade aan de reputatie van Wim de producent als Wim de schrijver.
  Een product waar iedereen 100% tevreden over is bestaat niet (anders had iedereen ook velomobiel gereden en daar zijn ook heel wat mensen tegen zonder er ook ooit een meter mee gereden te hebben...sterker nog 1,5 jaar geleden had ik ook nooit verwacht al een tweede te kopen)
  Kortom in mijn ogen laat Wim de producent zich wel gemakkelijk kennen en moet je hetzij netjes beargumenteerd ook kunnen zeggen dat je iets niet goed vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dankjewel Richard.

  Het voelt wel goed om van alle kanten de bevestiging te krijgen dat mijn blogbericht over de kappen gewoon een prima bericht is met mijn mening. Daar is tenslotte dit blog ook voor bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen