zondag 23 september 2012

EK Roeifietsen en vandaag 64 zware km's

Zonsopkomst in de spiegel van de auto.
Vorige week zaterdag 15 september ben ik met de Roets in de auto naar Zeeland gereden om een dagje EK mee te maken. Conclusie: een dagje is eigenlijk te kort.

Omroep Zeeland heeft een filmpje gemaakt:  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2012-09-17/236366/roeifietsen-na-25-jaar-nog-altijd-onbekende-sport#.UFdPJq5N3ct

Het roeifietswereldje is erg klein en daardoor bleek ik al 11 van de 33 wedstrijdrijders van de zaterdag te kennen. Er heerst echt een "ons-kent-ons-sfeertje".

's Ochtends vond er een bikecheck plaats na het inschrijven.
Het inschrijven houdt in dat je even zegt: "Hoi, hier ben ik." En je moet even een krabbel zetten i.v.m. verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid.
De bikecheck ging zo mogelijk nog sneller. Tijdens het vastmaken van het Toertochtnummer bleek de bikecheck al te hebben plaatsgevonden. Na een paar minuten voor Jan-met-de-korte-achternaam te hebben staan wachten, bleek dat tenminste na mijn vraag hierover.

Voor de Toertocht begon, konden we nog genieten van het Criterium.
Hier zijn de beelden: http://www.youtube.com/watch?v=v50tzWOEvTw

De Toertocht was echt geweldig. Ik had nog nooit in Zeeland geroetst en nu ging ik over de Oosterscheldekering en de Neeltje Jans. Soms gingen we vlak langs het water en proefde ik de zee.
In Zierikzee gingen we even pauzeren en zelfs in het verre Zeeland wordt dan koffie gedronken en appeltaart gegeten;)  Het is ook gewoon overal hetzelfde.

In het midden: Derk Thijs


Na de pauze gingen we via de Zeelandbrug weer naar Noord-Beveland. Met de auto vond ik deze brug eindeloos lang. Met de Roets vond ik deze brug geweldig. De brug is 5km en ik vond het een erg leuke ervaring.
Qua snelheid zat ik een beetje in het midden van deze groep roetsers. Klimmen doen ze hier in Zeeland waarschijnlijk niet zo vaak. Mijn Posbank-ervaring zorgde er in ieder geval voor dat ik soms zelfs een beetje moest inhouden.
De Zeelandbrug blijkt ook open te kunnen, want we moesten zeker 10 minuten wachten op allerlei bootjes die eronder door wilden.

De Master himself.

Blik op Zierikzee.

Allerlei bootjes.

Echte Zeeuwse boompjes.
Na de Toertocht bleken de Sprints al te zijn afgelopen:(  Gelukkig zijn er wel beelden van.

Vandaag ging ik weer voor het eerst roetsen na mijn Zeeland-avontuur.
Tot Holten ging het tegen de wind in lekker hard. Hele stukken >30km/u.
Dat had ik beter niet kunnen doen..........daarna ging het dus niet meer. Van Holten naar Laren was het "huilen met de pet op". Het wilde gewoon niet meer. Toch maar gewoon stug doorgaan is dan meestal mijn motto. Stilstaan schiet ook niet echt op; dus..........doorgaan maar weer. Zware benen, zere armen. Geen idee waarom het niet ging. Mijn enige verklaring is dat ik te laat ben gaan eten en waarschijnlijk niet voldoende. Ik ben daar echter nog niet eerder zo beroerd van geweest. De laatste 20km gingen gelukkig weer iets minder zwaar.


Onderweg een paar keer moeten verkleden vanwege de temperatuur. Ik begon met een shirt met korte mouwen en een korte broek met beenstukken. En handschoenen zonder vingers. Na Holten heb ik het shirt verruild voor één met lange mouwen en mijn "winterhandschoenen" aangetrokken. Voor Zutphen werden die handschoenen weer te warm en kon ik de fietshandschoentjes zonder vingers weer aan.
Thuis gekomen moest ik echt zeer dringend iets eten.

Dst: 64km
Max: 34km/u
Av: 22km/u

6 opmerkingen:

 1. De tegenvallende tweede helft van je tocht vandaag moet toch vooral gevoelsmatig geweest zijn, want je gemiddelde was nauwelijks lager dan bij andere tochten.

  Ik herken het gevoel dat het gewoon niet lekker gaat en dat het veel moeite kost, zeker. Het zal misschien met fysieke zaken te maken hebben, maar ik denk dat het ook met mentale mindsetting van doen heeft, en met verstandige verdeling van krachten over de ritlengte. Daarom ben ik met de twee laatstgenoemde zaken de laatste tijd wat bewuster bezig. Zo kun je van elke rit, naast genieten, ook weer van jezelf leren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor de toertocht is er idd nauwelijks een check. Eigen verantwoording.
  De wedstrijdrijders worden wel degelijk aan een nauwkeurige check onderworpen.
  Staat van de banden, gebruik originele Thijs onderdelen bij de juiste type fiets, slijtage van de kabels e.d.
  Het is een 222/209 and up klassement. Alles moet origineel en goede staat zijn voor een gelijkwaardige en veilige strijd.
  Dat laat daar dus geen onduidelijkheid over bestaan. Het is wel degelijk een officieel EK al is de sfeer gemoedelijk.
  Toch ben ik stiekem met de toertocht ook eens zonder helm (vergeten) vertrokken zonder dat iemand dat merkte.
  Er is zelfs eens iemand voorbij de start ingevoegd om de check te ontlopen. Bij de toer wordt dat glimlachend afgedaan, maar met een race volgt keihard aanpassen of uitsluiting van deelname.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marc:
  Het eerste gedeelte van de tocht was mijn gemiddelde een stuk hoger;) Dus toch een niet zo sterk 2e gedeelte. Ik had inderdaad mijn krachten niet echt goed verdeeld. Dat zou je in dit geval toch wel een understatement kunnen noemen.

  @Theo:
  Klopt, de bikecheck van de wedstrijdrijders ging inderdaad nauwkeurig. Nou is mijn Roets pas een jaartje oud, daar valt ook nog niet zoveel aan te controleren.
  Ik denk dat ze bij Marloes ook snel klaar waren;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die check gaat altijd snel. Derk heeft denk ik genoeg roetsen gezien om snel te zien of er gesjoemeld is. Leuk om je een keer in het echt te ontmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @M-MZ
  Idem, ik was met mijn gele schoenen natuurlijk iets makkelijker te herkennen....:) Jij had gewoon dat petje ver over je ogen moeten trekken en natuurlijk die hond op de achtergrond moeten meenemen;)
  Sjoemelen met een Roets, is nooit grappig. Ik zou trouwens ook niet weten hoe je zo'n uitgedacht en "doorontwikkeld" apparaat zou kunnen verbeteren om een voordeel te hebben t.o.v. andere roetsers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan je verzekeren Wim dat de Oosterscheldekering ook geweldig is om te doen met een velomobiel , wij waren in Mei door Zeeland getrokken.

  BeantwoordenVerwijderen