vrijdag 20 februari 2015

Motorhoes als 'regenjas/garage'

Overdag als ik op mijn werk ben, dan staat de XS buiten geparkeerd. Wel op een afgesloten terrein, maar zonder afdak. Thuis staat ze heerlijk op de deel van onze oude woonboerderij in een op maat gemaakt afgetimmerd hokje, zodat er niets bovenop haar kan vallen. Zoals bijvoorbeeld een jongedamesfiets met zo'n giga krat aan de voorkant. Je moet er toch niet aan denken dat zoiets het tere huidje van mijn XS-je gaat beroeren......bbbbrrrrr......de gedachte alleen al........ :-(

Twee jaar geleden heb ik een Busse Outdoor maat XXL besteld en daaronder heeft de XS het prima naar haar zin gehad. Een maand geleden merkte ik dat het niet meer helemaal droog bleef onder de hoes. Op de plek van het instapgat staat soms een flinke plas water op de hoes en de hoes gaat daar dan ook flink doorhangen. Het materiaal was na 2 jaar intensief gebruik net niet meer waterdicht en het 'doordruppelen' was begonnen.

Op de website van MotorPlaza zag ik een hoes die nog €5,- goedkoper was.
De Motorhoes Motorplaza Buiten XXL. Klik hier. €28,95 en de verzending is gratis.


 De afmeting van de hoes is: 264x105x130cm. Aangezien de XS 260cm is, past dit precies.
Aan de voorkant zitten twee metalen ringen in de hoes, daar kan een motorrijder het slot door het voorwiel steken.
Om de voorkant iets compacter te maken heb ik die twee ringen met een tie-wrap naar elkaar toe getrokken, zo wordt de hoes aan de voorkant iets puntiger. Net zoals de XS.
Aan de achterkant het ik een sleuf in het materiaal gesneden, zodat ik mijn slot aan de optilbeugel kan bevestigen.
Ter hoogte van de spiegels is de hoes wel erg ruim. Bij een motor zit hier het stuur met de spiegels. Die flappen extra materiaal hangen echter gewoon naast de fiets, daar heeft verder niemand last van.


Ik heb het gevoel dat de kwaliteit van deze hoes (huismerk) beter is dan de Busse. Het water druppelt er heel gemakkelijk vanaf en na het uitkloppen is de hoes nog nauwelijks nat. Ik vind dit wel een goede aanschaf.

Nog geen €30,- en de XS staat mooi droog.

Bijkomend voordeel is ook dat blijkbaar niemand de behoefte voelt om in de fiets te gaan kijken. De hoes zit elke dag nog op dezelfde manier om de fiets, zoals ik het vastgemaakt heb.
Er lopen op die plek toch al gauw meer dan een paar honderd kinderen/volwassenen per dag langs.
De hoes zit trouwens redelijk strak aan de onderkant.

Mocht iemand een goedkope oplossing zoeken tegen nieuwsgierige kijkers en/of de weersinvloeden, dan raad ik deze hoes aan.


Ik had nog een stukje reflectie-materiaal over.........dus..........twee extra 'oogjes' op de Sinnerkap.

 
 

10 opmerkingen:

 1. Hoi Wim,

  Ik gebruik ook al jaren een hoes voor mijn Quest buiten. Geen motorhoes, maar een tuinmeubelset-hoes, model 'ovale tafel'. Voor een paar tientjes bij o.a. Blokker te koop. Past prima (beter dan de motorhoes, IMHO...). Tegen het beschadigen van de gelcoat (schuren door de wind) heb ik wel een lap stof ertussen liggen.

  Groet, Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om beschadigingen tegen te gaan, ben ik juist op het idee van een motorhoes gekomen. In advertenties voor motorhoezen staat meestal nadrukkelijk vermeld dat de hoes de lak niet beschadigd.

   Verwijderen
 2. Hoi Wim, ik koop eens per ongeveer anderhalf jaar voor 5 euro een nieuw afdekzeil bij de bouwmarkten en die breng ik in model met ducktape en een elastisch koord voor onderlangs de fiets. Als hij begint te lekken begint de procedure opnieuw.

  Groeten, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beschadigt dat afdekzeil de gelcoat van de VM niet? De motorhoes is zacht van binnen.

   Verwijderen
 3. een gelcoat kan wel wat hebben hoor wim, en anders: waxen! :-)
  van wax wordt je vm trouwens ook sneller, deed ik met mn kajak ook voor races, nog nooit gelezen dat men het doet bij vm's...
  de hoes is gelukkig onaerodynamisch zodat je fiets blijft staan! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al wel eens gelezen dat mensen hun VM in de was zetten. Ik heb dat nog niet gedaan, maar misschien ga ik dan wel iets harder :-)

   Die laatste opmerking van jou vind ik echt hilarisch en het klopt ook nog.

   Verwijderen
 4. Ik vind dat altijd zo leuk. Ook als ik ze op de weg zie kijk ik er gelijk na.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, deze past inderdaad mooi. Ook op een hogere en kortere Mango past de XXL hoes prima.

  BeantwoordenVerwijderen