vrijdag 5 april 2013

Realistisch gemiddelde? en hartslagmeter!

Vandaag moest er weer geroetst worden. Na een week ww-verkeer met de XS was het nu toch echt weer tijd voor de 209.

Mijn vorige bericht spoorde een behoorlijk aantal mede-bloggers/-liggers aan om te reageren. Mijn dank daarvoor. De hoge gemiddelden 'zaten mij al langere tijd dwars' en nu heb ik het tenminste een beetje van mij af kunnen schrijven. Ik ben vooral onder de indruk van de openhartigheid en het respect waarmee gereageerd werd.


Terug naar vandaag. Om kort te zijn...het ging echt voor geen meter.
Wat een wind. Ik kwam soms echt niet boven de 25.
Mijn gemiddelde van 22,6 is in dit geval dus zeer realistisch ;)

Op de foto hiernaast de gegevens van de MIO:


Dan nog iets heel anders:
Sinds 2 weken rijd ik soms rond met een hartslagmeter. Op doktersadvies :)
Ik ben namelijk nog steeds te vaak te moe.
Dit kan een bijwerking van de medicijnen zijn.
Het kan ook zijn dat ik met een te hoge hartslag aan het fietsen ben.
Hoe kom je daar achter? Tja, met een hartslagmeter dus. Zoals altijd heb ik het internet ongeveer leeg gelezen over de verschillende modellen. Uiteindelijk is dan de conclusie dat het er niet gemakkelijker op wordt.


Ik heb uiteindelijk gekozen voor een betaalbaar model met weinig toeters en bellen:  
de SIGMA PC 25.10 Yellow. Gekocht bij www.hartslagmetershop.nl
 

Niet zo belachelijk groot en ook gewoon als horloge te gebruiken. En dat voor €50,-


Voordat je de hartslagmeter kunt gebruiken, moet je een aantal gegevens invoeren: geslacht, leeftijd en gewicht.
Dan komt er een HR max uitrollen. Die van mij is: 183. De formule die daarvoor gebruikt wordt is: 210 - 'halve leeftijd' - (0,11 x persoonlijk gewicht in kg.) + 4 --> 210 - 23 - 8,25 + 4 = 182,75
Meestal wordt er gewoon simpelweg gezegd 220 - leeftijd. Dan zou ik dus op 174 uitkomen.


Daarna moet je kiezen in welke 'Zone' je wilt gaan trainen.
De 'Fat Burner-zone', de 'Fitnesszone' of de 'Individuele zone'.
Toen ging ik op internet op zoek naar meer informatie over hartslagtraining. Dan vind je dus allerlei verschillende schema's en wordt het er voor de tweede keer niet gemakkelijker op ;)


De Fitness Zone van mijn hartslagmeter is 70-80% van de HF max. Bij andere schema's is dat dan bijvoorbeeld 75-85% of 70-85%. Het zit allemaal wel een beetje bij elkaar in de buurt.


Dat betekent dat ik dus moet trainen in het hartslaggebied van 128 - 146.



Er zijn dus schema's die uitgaan van een percentage ten opzichte van de HR max en je hebt schema's die uitgaan van een percentage ten opzichte van je 'omslagpunt'.
Dit zou je op de volgende manier blijkbaar kunnen 'berekenen':
Je begint met vijf minuten fietsen met een hartslag van ongeveer 80% van je maximumhartslag (dus niet je omslagpunt, die moet je immers nog bepalen!). Als je je maximumhartslag niet precies weet, dan kan je die schatten: 220 (als man) of 224 (als vrouw) minus je leeftijd.
Na vijf minuten verhoog je je hartslag met vijf slagen. Dit herhaal je elke vijf minuten, totdat je de vijf minuten echt met moeite kunt volbrengen: je benen lopen vol, je hebt je ademhaling niet meer onder controle. Je maakt deze vijf minuten nog vol en rijdt daarna rustig uit.
De laatste periode van vijf minuten die je nog fatsoenlijk uit kon rijden, verminderd met 8 hartslagen, is dan bij benadering je omslagpunt. Dit is dus niet de laatste periode die je hebt uitgereden, maar de voorlaatste.

Aangezien ik bovenstaande nog niet heb uitgeprobeerd, ga ik nu maar gewoon uit van het schema van mijn eigen hartslagmetertje.

Ik heb de hartslagmeter nu al verschillende keren om gehad op mijn ww-route en dat gaat volgens mij wel goed. Ongeveer 75% van de route zit mijn hartslag binnen de trainingszone. Dat is volgens mij wel redelijk effectief. De andere 25% zit ik er onder.


Dit zijn dus de ervaringen met de XS. Vandaag ging ik echter met de Roets op stap en ik ging er eigenlijk van uit dat mijn hartslag op de Roets beduidend hoger zou zijn.
Dus niet :( Ik kwam zelfs tegen de wind in soms niet boven de 130. Is dat nou wel/niet gunstig? Ik ben het internet weer aan leeg lezen, maar de berichten zijn zeer tegenstrijdig. Ik ga er nog maar eens een keer rustig voor zitten, denk ik.  
Of zijn er mensen die dit lezen en mij er meer over kunnen vertellen?

De gegevens van mijn hartslagmeter
Trainingstijd: 2 uur en 27 min.
Gemiddelde HR: 116
Hoogste HR: 151
Kcal: 1037
In HR zone: 27%

Volgens de MIO heb ik tijdens dit ritje 1545 calorieën verbruikt. De hartslagmeter komt echter uit op 1037. Ook weer zoiets...het is ook nooit simpel :)

9 opmerkingen:

  1. Bij mij komt die formule ook uit op 183.

    Misschien nog niet eens zo gek, want mijn hartslagmeter liet niet lang geleden een keer 181 als maximum zien.














    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Wim,

    Na zware vermoeidheid vorig jaar heb ik ook even met een hartslagmeter gereden. Ondertusasen heb ik die weer aan de kant gelegd omdat ik niet meer genoot van de natuur rondom mij doordat ik steeds op het metertje zat te kijken ;-(

    Bij mij was de oplossing magnesium voedingssuplement. Sinds ik dat neem is de vermoeidheid stukken beter.
    (By the way ik heb ook een Quest en een roeifiets)

    Groeten,

    Bert (Quest 581 - Thys 222)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Wim,
    I have been riding for many years with a heart rate monitor. I use software called Cyclestat. The software can do all sorts of things with the numbers you put into it. One of them is your heart rate per km. As the year goes on my HR/km number goes down. It tells me I am getting in better shape. It's not what number you get that important, it how it changes as time goes on.
    Greeting from snowy Canada,
    Kevin

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als het leven simpel was, dan zou het ook knap saai zijn. :-)
    Die verstookte calorieen uitgerekend door een apparaat zijn altijd een benadering, tenzij je je eigen CO2 uitstoot gaat meten (kan...). Maar je Mio denkt misschien dat je op een gewone fiets zit ipv een ligger/velomobiel?

    Hartslag: Roeien is natuurlijk een ander soort inspanning, 'completer' voor het lijf, zou dat uitmaken? Bioritme (ochtend/avond) kan ook uitmaken. Maar is daar iets goed of fout mee??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Magic
    Die calorieën-teller bekijk ik ook met een behoorlijke schep zout :)

    Ik heb nu één keer met de hartslagmeter geroetst. Ik ga het eerst maar eens bekijken over meerdere ritten. Het feit dat het een veel completere workout is, speelt vast en zeker een rol.
    Ik heb mij echter nog nooit echt verdiept in de hartslagmaterie, vandaar de vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je bent goed bezig Wim.
    Je hebt de basis goed begrepen.
    Idd vreemt dat je hartslag bij de roets lager ligt. Zou eerder andersom verwachten. Die cal. verbranding zou ik niet mee zitten. Leuke indicatie. Vooral van de Mio. Die gaat uit van fietsen met een gewone fiets op lagere snelheid. De sunto is realiatischer. Alleen wat moet je met dat getal?
    Schrijf metingen op met wat extra info van elke rit. Dan ga je verband zien.
    Die magnesium opmerking kan je ook eens in verdiepen. Heb ik ook last van gehad. Gelukkig geldt bij die pillen. Baat het niet dan schaad het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Theo
    Het noteren van gegevens over ritten vind ik wel een goede tip. Dankjewel.
    Magnesium. Tja, het potje stond nog in de kast; dus ik ben er maar weer mee begonnen. De vorige keer dat ik die pillen slikte, merkte ik er eigenlijk niet echt iets van. Andere mensen merken dan weer direct van die enorme verschillen. Tja, dat heb ik dan weer niet. Jammer.

    Volgens Jeroen Jansen (mijn Hematoloog in het VU) is het redelijk aannemelijk dat de vermoeidheid door de medicijnen wordt veroorzaakt. Ik kan eventueel een opvolger van mijn huidige medicijn gaan slikken. Die moet echter 2x per dag op een zo goed als lege maag ingenomen worden en aangezien ik de hele dag door eet, heb ik eigenlijk nooit een 2e x een lege maag ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Wim,
    Volgens mij gaat een hartslagmeter volkomen voorbij aan een heel belangrijk aspect van de hartslag: De hoeveelheid verplaatst bloed per hartslag.
    Die hoeveelheid ligt namelijk voor een atleet hoger dan voor een ongetraind iemand. Mijn oude sportleraar vertelde dat zo iemand zich gewoon ook altijd licht vermoeid voelt.
    Zelf heb ik ook veel energieker dagen en duidelijk mindere. Daar ga ik me niet tegen verzetten maar probeer er het juiste vervoermiddel bij te vinden...
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Wim,

    De instructie om je HF max te bepalen heb ik ook op internet gelezen. Ik zou die zeker een keertje uitvoeren, want de theoretische benadering (220 minus je leeftijd) is wel heel erg onnauwkeurig. Mijn HFmax op dde ligfiets is namelijk 190 bpm, terwijl die volgens de formule 165 bpm zou zijn. Een enrom verschil dus. Daarom "meten is weten".

    BeantwoordenVerwijderen